Zelerová šťava pod lupou: Zdravá bomba alebo len preceňovaný zázrak?

Zdroj: gettyimages.com
2019-03-03 06:00:00

Zeler v našich končinách nepatrí medzi TOP potraviny, čo je však veľká škoda! Listy zeleru i samotný koreň sú zdrojom veľkého množstvo vitamínov, stopových prvkov a iných živín. Mení sa však niečo tým, ak si zo zeleru spravíte šťavu?

Jedným z hlavných prínosov pitia zelerového džúsu je hydratácia, ako potvrdzuje Ali Websterová, PhD, RD, vedúci oddelenia pre výživu v Medzinárodnej rade pre informácie o potravinách. 

"Približne 500 ml zelerovej šťavy poskytuje veľa vody a zároveň hydratuje," hovorí Malina Malkani, RDN, CDN.

Čítajte tiež: Obľúbená polievka na pretrase: Kedy by ste sa mali vyhýbať kostnému vývaru!

Ali Websterová však upozorňuje, že okrem hydratácie a niekoľkých minerálov a vitamínov existuje len veľmi málo ďalších výhod pitia zelerovej šťavy. 

"Väčšina tvrdení o účinkoch šťavy z celej zeleniny na zdravie je nepravdepodobné – zvyčajne ide len o skúsenosti jednej osoby po vypití šťavy," hovorí. 

Nejde však o dôkazy. Navyše, ak niekto začne piť šťavu z celej zeleniny, pravdepodobne urobí iné zmeny životného štýlu, ktoré by mohli tiež zohľadňovať stratu hmotnosti alebo jasnejšiu pokožka. 

Nie je dostatok dôkazov

Zdravotné tvrdenia o šťave z celej zeleniny sa pohybujú na internete od pomáhania pri strate hmotnosti, dobrého trávenia k znižovaniu zápalu v tele a prevencii rakoviny. Malkani a Websterová varujú, že ide o vážne a potenciálne nebezpečné tvrdenia. 

Po prvé, neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by podporili schopnosť šťavy z celej zeleniny pomôcť pri chudnutí, ako hovorí Websterová. Proces odšťavovania odstraňuje vlákninu, vďaka ktorej sa ľudia cítia plní a taktiež ktorá pomáha pri strate hmotnosti.  

"Niektorí ľudia si myslia, že piť šťavu ako prvá vec ráno zlepšuje trávenie iných potravín, ktoré jedia po celý deň," hovorí Malkani. "Nie je však dostatok dôkazov, ktoré by to potvrdili.“

Podobne neexistujú aktuálne dôkazy o tom, že celá šťava zabraňuje rakovine. Niektoré štúdie ukazujú, že niektoré druhy ovocia a zeleniny buď chránia pred určitými druhmi rakoviny alebo majú zložky, ktoré chránia pred chorobou. To znamená, že neexistuje žiadny výskum, ktorý by potvrdil takýto účinok šťavy zo zeleru.  

Existuje však čiastočná výnimka - celý zeler obsahuje flavonoid - apigenín, ktorý vykazoval niektoré chemo-preventívne účinky na bunky v jednom výskume. Websterová poznamenáva, že tieto výsledky neboli preukázané na ľuďoch v kontrolovaných pokusoch, no ide o celý zeler, nie o šťave. Napriek tomu je možné, že existuje viac zdravotných výhod zo šťavy, na ktoré výskumníci ešte musia prísť. 

Radšej celý zeler

Šťavy zo zeleru a vôbec celý zeler môžu byť súčasťou zdravej výživy. Celý zeler je výborným doplnkom zdravého spôsobu života. Zeler je bohatý na živiny a je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov K a C, mangánu, horčíka, vápnika, draslíka, folátu a vitamínu B6, ako aj riboflavínu. Celý zeler má protizápalové vlastnosti, ktoré podporujú zdravie čriev a môžu prispieť k regulácii trávenia, dodáva. 

"Existuje veľa dôkazov naznačujúcich, že celý zeler má široké spektrum zdravotných výhod, ktoré zahŕňajú zníženie rizika srdcových ochorení, ochorení pečene a dny," hovorí Malkani. "Výskum o tom, či šťava zo zeleniny ponúka podobné výhody, je však veľmi obmedzený." 

Zelerová šťava nelieči, no môžete ňou podporiť svoj zdravý životný štýl. Pokojne pokračujete v odšťavovaní, no bez sladidiel a do jedálnička zaraďte aj inú zeleninu a ovocie. Nezabúdajte ani na vodu, ktorá je jediným osvedčeným spôsobom, ako hydratovať svoj organizmus. 

Fotogaléria


Tagy:
zelenina zdravie šťava zeler

2019-03-03 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia