Záchrana pri bolestiach kĺbov: Toto ovocie útočí na artritídu a znižuje zápal v tele!

Teplý čaj počas mrazov padne vhod.
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-28 05:55:00

Hoci sa o brusnicovej šťave hovorí hlavne v súvislosti s močovými cestami, pomôže aj tam, kde by ste to nečakali! Pár deci tejto tekutiny každý deň má vplyv na to, čo trápi mnoho ľudí. Opuchnuté a citlivé kĺby, traste sa!

Znižuje aktivitu ochorenia

Menšia štúdia naznačuje, že polliter nízkokalorickej brusnicovej šťavy každý deň môže pomôcť ženám s reumatoidnou artritídou, ktorá postihuje až 400 000 ľudí vo Veľkej Británii. Ženy, ktoré pili brusnicovú šťavu počas troch mesiacov vykazovali nižšie hladiny protilátok, ktoré napádajú imunitný systém a poškodzujú kĺby. Tiež hlásili menej opuchnutých a citlivých kĺbov, keď boli vypočuté ich príznaky.

Čítajte tiež: Ako správne skladovať orechy? Takto vám vydržia čerstvé dlhé roky!

Antioxidanty v brusniciach môžu pomôcť zabrániť niektorým imunitným reakciám, ktoré spôsobujú bolesť a stuhnutosť u ľudí s reumatoidnou artritídou.

"Táto štúdia naznačuje, že brusnicová šťava znižuje aktivitu ochorenia a preto má priaznivý účinok na pacientov s reumatoidnou artritídou, aj keď sú potrebné väčšie a dlhodobé štúdie definitívne overiť tento účinok a objasniť príslušné mechanizmy," dodali autori z University of Londrinav Brazílii, ktorí viedli štúdiu. 

Mali nižšie hladiny protilátok

Výskumníci prijali 41 žien s reumatoidnou artritídou, ktorá postihuje hlavne ruky, nohy a zápästia a je bežnejšia u žien než u mužov. Boli sledované po dobu 90 dní, zatiaľ čo 23 z nich denne vypili pol litra brusnicového džúsu a 18 mali naordinovanú normálnu stravu. Krvné vzorky odobraté od žien merali ich hladiny anti-CCP – teda protilátok, ktoré sú produkované hyperaktívnym imunitným systémom a napadajú kĺby. Účastníčky štúdie tiež odpovedali na dotazník o tom, ako bol opuchnutý a citlivý každý z ich 28 kĺbov.

Výsledky, publikované v časopise Nutrition, ukazujú, že ženy, ktoré pili brusnicový džús mali lepšie príznaky! Vykazovali nižšie hladiny anti-CCP protilátok, ktoré sa používajú na diagnostikovanie reumatoidnej artritídy a môžu tiež naznačovať, ako rýchlo choroba postupuje.

Viac výskumov ako dôkaz

Ak by sa výsledky opakovali vo väčších štúdiách, išlo by o dôkaz toho, že brusnice môžu zlepšiť zdravie vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam. Na svedomí to môže mať kvercetín, zlúčenina nachádzajúca sa vo veľkom množstve v brusniciach, ktorá môže zabrániť zápalu v tele. Avšak táto štúdia ukázala, že brusnicová šťava nemusí znížiť zápal. Chemické príznaky tejto škodlivej imunitnej reakcie sa v krvi nezmenili.

"Je potrebné zrealizovať viac výskumov, aby sme mohli podporiť odporúčanie konzumácie brusníc ako výživový doplnok pri liečbe reumatoidnej artritídy. Neexistuje žiadny dôkaz, že alternatívne alebo doplnkové terapie môžu dostať pod kontrolu reumatoidnú artritídu. K nezvratnému poškodeniu kĺbov bez správnej liečby liekom dochádza veľmi rýchlo a neexistuje žiadna náhrada užívania antireumatických liekov modifikujúcich chorobu," dodala na záver Ailsa Bosworth, výkonná riaditeľka Národnej spoločnosti pre reumatoidnú artritídu. 

Fotogaléria


Tagy:
brusnice šťava bobule kĺby artritída ochorenia

2019-02-28 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia