Pre lepšiu imunitu doplňte vitamín D: Tu sú jeho top zdroje

Máte oslabenú imunitu? Možno vám chýba vitamín D.
Zdroj: Getty Images
2019-02-18 10:00:00

Cítite sa po zime vyčerpaní a bez energie? Príčinou môže byť nedostatok vitamínu D. Slnko svieti slabo a krátko, mnohým ľuďom sa v tele znížila jeho hladina, čo sa prejavuje aj oslabenou imunitou. Ako vitamín D doplniť a ktoré sú jeho najlepšie zdroje?

Prečo vás trápi chrípka a nachladnutie práve v zimných mesiacoch? Okrem väčšieho množstva vírusov to môže byť spôsobené práve narušenou imunitou a oslabením tela. Je možné, že vášmu organizmu chýbajú niektoré látky, ktoré sú pre fungujúcu imunitu nevyhnuté. Medzi ne patrí aj vitamín D. 

Chráni nás pred infekciami

Práve vitamín D je totiž veľmi dôležitý pri boji s rôznymi chorobami. Potvrdzuje to napríklad vedecká štúdia Kodanskej univerzity z roku 2010. Podľa jej výsledkov vitamín D dokáže stimulovať činnosť T-buniek, alebo aj „zabijackých“ buniek, ktoré chránia telo pred vážnymi infekciami. Keď však počas zimy výrazne neupravíte jedálniček a neužívate kvalitné výživové doplnky ako Vigantolvit, môže vitamín D vášmu telu a jeho imunite chýbať.  

Komu chýba najčastejšie?

Vitamín D pritom pozitívne ovplyvňuje obe zložky imunity – ako vrodenú, tak aj získanú. Je nesmierne dôležitý pre vývoj bábätka počas tehotenstva a zdravie matky. V rôznych etapách života pomáha brániť telo pred škodlivými mikroorganizmami. Jeho nedostatkom sú vo zvýšenej miere ohrozené tieto skupiny:

  • ženy v menopauze a po menopauze,
  • ľudia so zvýšeným BMI,
  • ľudia pracujúci v interiéri,
  • tehotné a dojčiace ženy,
  • starší ľudia,
  • vegáni a vegetariáni.

Keď sa nemôžeme spoliehať na slnko

„Slnečný“ vitamín sa tvorí v koži vďaka slnečnému žiareniu. Tento spôsob jeho získavania však nie je rovnomerný. Ovplyvňuje ho napríklad ročné obdobie – v zime je málo slnečných dní a ani intenzita slnečných lúčov nie je dostatočná. Úlohu zohráva aj vek, pretože s pribúdajúcimi rokmi schopnosť pokožky syntetizovať vitamín D klesá. Používanie prípravkov s UV ochranou tiež výrazne znižuje tvorbu vitamínu D v koži. Denná dávka vitamínu D sa líši od nárokov organizmu, ktoré súvisia najmä s vekom, ale aj s fyzickým stavom človeka.

Výživový doplnok

Najlepšie zdroje vitamínu D

Problémom vitamínu D je, že z bežnej stravy získavame len asi 10-20 percent dennej potreby vitamínu D. Najmä ak patríte do niektorej z rizikových skupín, je vhodné od jesene do jari vitamín D doplniť výživovým doplnkom Vigantolvit. Vďaka jednej malej kapsulke denne tak budete mať množstvo vitamínu D3 pod palcom. Z potravinových zdrojov zaraďte do svojho jedálnička:

  • Morské ryby – tvoria skutočne silnú skupinu. Hoci ani 100 gramov morských rýb nepokryje dennú potrebu vitamínu D, sú jedným z najlepších potravinových zdrojov tohto vitamínu – sleď, losos, halibut a makrela, konzervovaný tuniak.
  • Rybí olej z treščej pečene – najbohatší zdroj vitamínu D. Denne by ste si mali dopriať niekoľko čajových lyžičiek. Nevýhodou je však vyššia cena a menej lákavá chuť.

Doplnkové zdroje (hodnoty sú orientačné, keďže obsah vitamínu D závisí od viacerých faktorov)

  • Vaječný žĺtok – jeden vaječný žĺtok od sliepky z klietkového chovu obsahuje asi 1-2 percentá dennej potreby vitamínu D. U sliepok z voľného chovu, ktoré sa pohybujú na slnku, je táto hodnota 3- až 4-krát vyššia.
  • Mlieko a mliečne výrobky – pohár klasického kravského mlieka obsahuje okolo 5 percent dennej potreby vitamínu D. Jeho obsah v mlieku a masle je závislý aj od toho, či sa kravy pásli za slnečného dňa.
  • Maslo – 100 gramov masla asi 3 percentá dennej potreby.
  • Hríby – rovnako ako ľudia, aj hríby dokážu vďaka UV žiareniu vyrábať vitamín D. Tentoraz však vitamín D2, ktorý nie je taký efektívny ako D3. No ide o zaujímavú doplnkovú voľbu pre vegetariánov.

Zostaňte aktívni a zdraví

Chcete urobiť niečo pre svoju imunitu? Dbajte na dostatočný denný príjem vitamínu D. Ak chcete staviť na istotu, zvoľte overený výživový doplnok s obsahom vitamínu D3 Vigantolvit. V jednej mäkkej kapsule ukrýva až 2 000 I.U. vitamínu D3 a je určený pre deti od 12 rokov a dospelých. Je tiež vhodný pre celiatikov aj pre ľudí s intoleranciou laktózy. Jedna malá kapsula denne prispeje k správnemu vstrebávaniu vápnika a navyše priaznivo podporí vašu imunitu, a to najmä v období, keď zo všetkých strán útočia vírusy a baktérie.

VIAC O PRÍPRAVKU VIGANTOLVIT

Výživový doplnok

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou P&G a prípravkom Vigantolvit.

Advertoriál

Fotogaléria


Tagy:
imunita vitamín D Vigantolvit

2019-02-18 10:00:00  |  Foto: Getty Images, Vysetrenie.sk  |  Zdroj: vyšetrenie.sk

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia