Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neznámy petržlenový olej sa stáva novým trendom: Upraví funkciu štítnej žľazy a uzdraví ľadviny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kokosový alebo olivový olej sú klasika, ktorú každý pozná. Iné je to v prípade petržlenového oleja, ktorý je menej známy. Ide o olej, ktorý je výnimočný obsahom veľkého množstva účinných látok. Najlepšie na tom je, že ho možno použiť zvonka, aj zvnútra!

Ak si zadovážite petržlenový olej, nemohli ste spraviť nič lepšie! Tento olej má množstvo pozitívnych účinkov na ľudské telo. Samotný petržlen ako zelenina a tiež aj petržlenová vňať vplývajú blahodarne na organizmus. Petržlenový olej možno využiť vo svoj prospech pre svoje zdravie, ale aj v kuchyni. 

Čítajte tiež: Kuchynské korenie nielen na dochutenie jedla: Rasca ochráni pred osteoporózou i cukrovkou!

Čo dokáže? 

Petržlenový olej obsahuje veľa zdravého tuku, ale aj vitamíny A, B, C, D, E, F, K a z minerálnych látok je to železo, fosfor, draslík a horčík. Cenné látky obsiahnuté v oleji sú dôkazom toho, čo všetko olej dokáže spraviť s ľudským organizmom.

  • Podporuje liečbu pri ochorení ľadvín
  • Je skvelý pri úniku moču
  • Pomáha pri ochorení zraku
  • Upravuje pH tela a odkysľuje organizmus
  • Podporuje správne trávenie
  • Eliminuje zápaly močového mechúra
  • Prečisťuje obličky
  • Upravuje funkciu štítnej žľazy
  • Spevňuje nechty a pokožku
  • Podporuje hojenie kožných ochorení

Použitie petržlenového oleja

Petržlenový olej má široké využitie! Môže zaujať svoje miesto v lekárničke, ale i v kuchyni. Máte kožné problémy? Siahnite po oleji, ktorý aplikujte na vatovom tampóne alebo rukou na miesto na pokožke a jemne masírujte. Nechajte pôsobiť, no olej neumývajte. Takto ho možno použiť na lámajúce nechty, pokožku v okolí nechtov, suché končeky vlasov, suché lakte, päty a iné. 

Na vnútorné použitie sa odporúča dávkovanie 1 až 2-krát denne ráno a večer, pred jedlom po 1 ČL oleja. Môžete ho zapiť čajom, vodou alebo džúsom. 

Olej sa hodí aj do kuchyne! Keďže je jeho chuť výrazná petržlenom, hodí sa do zálievok, šalátov či na hotové cestovinové, mäsové alebo zemiakové jedlá. 

Neznámy petržlenový olej sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výroba petržlenového oleja

Ak si chcete vyrobiť vlastný petržlenový olej, jeho príprava bude zložitejšia. Ide o olej lisovaný za studena, no nevyrába sa z petržlenu, ale lisovaním petržlenových semien. A tieto semiačka sú veľmi malé. Patrí však medzi vzácnejšie oleje. V mnohých obchodoch môžete zohnať 100% olej lisovaný za studena zo semien petržlenu.

V prípade výroby oleja doma, môžete vyskúšať inú variantu. Potrebujete kvalitný extra panenský olivový olej, v ktorom môžete akoby „lúhovať“ petržlenovú vňať. Avšak, rátajte s tým, že všetky zdraviu prospešné látky sa neuvoľnia a teda nevyužijete z tohto petržlenového oleja maximum

Viac o téme: ZeleninaOlejPetržlen
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9