Fenikel, skvelý kuchynský liek na najbežnejšie neduhy: Uľaví nielen tráveniu!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-04-28 15:30:00

Pochádza zo Stredomoria, no poznajú ho ľudia z celého sveta. Fenikel je už po stáročia obľúbeným prírodným liekom. Poznáme ho vo forme čaju, oleja, ale tiež konzumnej zeleniny. Viete, aký má účinok na organizmus?

Mnohí z nás fenikel poznajú najmä ako čajovú substanciu, ktorou sú semená tejto voňavej rastliny. Ich zaujímavá aróma a chuť im zároveň dodáva vlastnosti korenia. Fenikel je však unikátny v tom, že všetky časti rastliny sú jedlé – od cibuľky až po zelené stonky a lístočky.

Čítajte viac: Vitamínová bomba s obsahom jedinečného enzýmu: Účinok, ktorý trávenie opäť postaví na nohy!

Vyniká obsahom viacerých minerálnych látok, je napríklad zdrojom draslíka, vápnika, fosforu, sodíka, železa, zinku a horčíka. Z vitamínov dominujú vitamín C, A, K, E a vitamíny skupiny B. Za konzumáciu feniklu hovoria aj jeho antibakteriálne vlastnosti.

Mnohoraký účinok

Ľudia si fenikel najčastejšie spájajú s priaznivými účinkami na trávenie. Feniklový čaj je známym prostriedkom na utíšenie plynatosti a brušných kŕčov. Takisto pomáha uvoľniť zápchu či zmierniť črevnú koliku.

Vedeli ste, že fenikel je tiež zdrojom fytoestrogénov? Aj preto ho niekedy vyhľadávajú ženy v menopauze – pomáha im prekonať hormonálne výkyvy súvisiace so zníženou hladinou estrogénu. Pozor by si ale mali dať tie ženy, ktoré užívajú antikoncepčné tabletky – fenikel totiž môže znižovať ich účinok, píše Webmd.com.

Vďaka vysokému obsahu flavonoidov a fenolov sa o fenikle hovorí aj ako o rastline s protirakovinovým potenciálom. Vyšší obsah draslíka ho súčasne predurčuje na znižovanie vysokého krvného tlaku. Výskumy tiež naznačujú, že by pravidelná konzumácia feniklu mohla zlepšovať aj kognitívne schopnosti.

V neposlednom rade je fenikel obľúbeným doplnkom liečby ochorení dýchacích ciest, napríklad bronchitídy. Je to spôsobené obsahom anetolu a cineolu, látok, ktoré podporujú vykašliavanie a spriechodnenie dýchacích ciest. Fenikel je podľa portálu Organicfacts.net tiež osvedčeným diuretikom, ktoré stimuluje tvorbu moču, čím napomáha detoxikácii organizmu, resp. efektívnejšiemu vylučovaniu toxických látok z tela.

Fotogaléria


Tagy:
fenikel

2019-04-28 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia