Vitamínová bomba s obsahom jedinečného enzýmu: Účinok, ktorý trávenie opäť postaví na nohy!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-01-26 06:00:00

Ananás na stôl prináša jasné slnko z ďalekých trópov a vôňu letných dní. Bohužiaľ, v našom jedálničku sa vyskytuje len sviatočne. Nenechajte sa odradiť jeho výrazne sladkou chuťou a doprajte si zdravé osvieženie aj v zime!

Vyniká obsahom vitamínu C a patrí medzi výdatné zdroje mangánu, minerálu, ktorý je nevyhnutným predpokladom silných kostí. Okrem toho je ananás štedrým zdrojom vlákniny.

Čítajte viac: Túto CHYBU už radšej nerobte: Desať potravín, ktoré do alobalu nikdy nepatria!

Podľa známej odborníčky na zdravú výživu, doktorky Alžbety Béderovej, je toto juhoamerické ovocie zaujímavé vysokým obsahom enzýmu bromelín, ktorý štiepi bielkoviny, vďaka čomu uľahčuje trávenie a metabolizmus bielkovín v potrave, a súčasne likviduje baktérie a parazity, pretože rozkladá ich bielkovinový obal.

Ďalším benefitom konzumácie ananásu je zoštíhľujúci efekt, resp. rýchlejšie odbúravanie tukov. Ako ďalej doplnila odborníčka z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, dužina tropického ovocia obsahuje aj vitamíny E či B12 a nájdete v ňom až 16 minerálov a stopových prvkov.

Keďže ananás zlepšuje trávenie, je vhodný aj pri hnačkách. Ako dodala doktorka Béderová, k jeho účinkom patrí i schopnosť tlmiť zápalové procesy, zmierňovať opuchy, pôsobiť proti zrážaniu krvi, znižovať tlak či uvoľňovať svalové a nervové napätie.

Nikdy nejedzte nedozreté plody

Aj v prípade ananásu však platí, že by ste ho mali konzumovať s mierou. Ak sa u vás po ananáse objaví žihľavka či ťažkosti s dýchaním, čím skôr vyhľadajte lekársku pomoc, pretože môže ísť o príznaky alergie. Nadmerná konzumácia tohto ovocia tiež môže viesť k hnačke alebo nevoľnosti.

Enzým bromelín môže podľa Livescience.com interagovať s niektorými liekmi, napríklad s antibiotikami, liekmi na zníženie zrážanlivosti krvi, antiepileptikami, antidepresívami, liekmi na spanie či liekmi s utlmujúcim účinkom na centrálnu nervovú sústavu. Preto by ste konzumáciu ananásov mali prekonzultovať s lekárom, ak pravidelne užívate nejaké lieky.

Takisto sa vyhnite konzumácii nezrelých plodov alebo pitiu šťavy z nezrelých ananásov. Dôsledkom by totiž mohla byť intoxikácia, ťažké hnačky a zvracanie.

Fotogaléria


Tagy:
ananás

2019-01-26 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com, Facebook/Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia