Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedna z bežných chýb, ktorou sa pripravujete o veľa: Takto sa má správne piť zelený čaj!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Začínate každé ráno životabudičom v podobe zeleného čaju? Skvelé! Pre svoje telo nemôžete spraviť nič lepšie. Ako však zabezpečiť väčší prísun zdraviu prospešných látok do organizmu? Záleží na vode, ktorú použijete!

Radšej balenú vodu

Príprava zeleného čaju sa zdá byť jednoduchá. Sypaný čaj alebo ten vo vrecúškach dáte do šálky a medzitým si dáte zohriať vodu v kanvici. Chyba! Podľa vedcov nie je voda z vodovodného kohútika práve najlepšia. Zo zeleného čaju získate oveľa viac, ak dáte prednosť balenej vode!

Čítajte tiež: Potraviny, ktorým by mohla voda uškodiť: Tieto by sa nemali umývať!

Ako povedali výskumníci, do zeleného čaju by ste mali pridať balenú vodu namiesto tej vodovodnej, aby ste dosiahli väčšie zdravotné výhody. Podľa štúdie Cornell University je výsledkom čaj s takmer dvojnásobným množstvom antioxidantov. Na druhej strane, údajne, ak si dáte zelený čaj len raz za čas na chuť, voda z vodovodu spôsobí, že čaj nie je až taký horký a je sladší. 

EGCG (epigallocatechin gallate) sú prírodné antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji a ktoré sú užitočné pre mozog a srdce, ako zistili viaceré štúdie.

Výskum ako dôkaz

Na vykonanie testov sa použili výskumníci 2,5 g zeleného čaju v predhriatej čínskej šálke na čaj so 125 ml vody pri teplote 80°C. Zelený čaj sa lúhoval tri minúty a potom sa precedil cez jemné sitko. Výskumníci následne merali EGCG, pričom sto dobrovoľníkov ochutnávali čaj. 

Po tom, čo poskytli vedcom informácie o ich návykoch, čo sa týka pitia čaju, hodnotili šesť šálok čaju – v troch z nich bol čierny čaj a v ďalších zelený. Každú vzorku čaju ohodnotili na stupnici od 1 do 9, čo sa týka hlavne chuti. Taktiež použili špecifickú stupnicu hodnotenia na meranie sladkosti, horkosti, trpkosti a zemitej chuti.

Výsledky ukázali, že hladiny ECGC v zelených čajoch boli "drasticky nízke" v tých, kde bola použitá voda z vodovodu. V čiernych čajoch nebol zaznamenaný žiadny účinok. Ako vedci dodali, v balenej vode, kde sú vápnik a horčík odfiltrované a koncentrácia železa ja znížená, sa prospešné látky viac uvoľňujú. Sú presvedčení o tom, že minerály v pitnej vode ako vápnik, železo, horčík, sodík a meď sú látky, ktoré majú za následok nižšie úrovne EGCG v zelenom čaji. 

"Balená voda je schopná extrahovať EGCG efektívnejšie," povedal profesor Robin Dando, jeden z autorov štúdie. 

Dodal, že je to preto, že vápnik a horčík boli odfiltrované z "čistejšej" vody. 

Profesor Dando dodal: "S čistejšou vodou získate viac zdravotných benefitov z čaju."

Spotrebitelia si pochvalovali zelený čaj, ktorý sa varil s vodou z vodovodu, viac ako ten s balenou vodou. Dôvodom bola lepšia, sladšia chuť. 

Jedna z bežných chýb,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pri čiernom čaji je to jedno

Zaujímavé je, že pri čiernom čaji je úplne jedno, či sa varí s pitnou vodou alebo balenou. Nebol totiž zaznamenaný žiadny rozdiel. Zistenia boli zverejnené v časopise Nutrients.

"Priemerný spotrebiteľ čierneho čaju nie je schopný rozoznať rozdiel. Či už je to voda z vodovodu alebo balená voda, chuťové rozdiely sú príliš jemné. Pretože čierny čaj má menej katechínov ako zelený čaj kvôli oxidačnému procesu v príprave, typ používanej vody sa javí ako menej dôležitý pre každodenné pitie vody," povedala vedúca autora Melanie Franksová.

Čo robí s ľudským organizmom? 

Na zelenom čaji si rada pochutnáva aj známa herečka Jennifer Aniston. Zelený čaj pochádza z Číny a je vyrobený z listov Camellia sinensis. Zistilo sa, že ECGC odvráti alebo spomaľuje progresiu Alzheimerovej choroby, čo potvrdila štúdia University of Missouri v roku 2015. Avšak aj iné zložky nachádzajúce sa v zelenom čaji - kofeín, aminokyselina L-theanín a iné katechíny preukázali v štúdiách možné prínosy pre zdravie! Patrí medzi ne nižšia hladina cholesterolu, nižšie riziko Parkinsonovej choroby a dokonca aj rakoviny. Ukázalo sa tiež, že zvyšujú metabolizmus! Dajte zelenému čaju zelenú!

Viac o téme: ZdravieZelený čajúčinky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9