Po tomto už vodu z ryže nikdy nevylejete: Netradičná kombinácia, zázračné účinky!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-24 05:55:00

Príroda nám ponúka viacero možností ako zlepšiť svoje zdravie a pritom neminúť stovky eur za niečo, čo vlastne ani nemusí fungovať. Jedným z takýchto receptov je aj využitie ryžovej vody. Vody, ktorú by ste za iných okolností vyliali!

Zdroj výživy

Už v dávnych časoch sa hovorilo o pestrých účinkoch tejto vody nielen na zdravie. Ide o vodu, ktorá nám ostane po namočení alebo uvarení ryže. Táto zakalená biela kvapalina je zmesou niektorých silných vitamínov a minerálov, ktoré sú vynikajúcim zdrojom výživy pre vašu pokožku a vlasy, ako sa uvádza na timesofindia.indiatimes.com​. Ženy v Číne, Japonsku a juhovýchodnej Ázii považovali ryžovú vodu ako zázračný elixír na umývanie a opláchnutie vlasov.

Čítajte tiež: Bežné potraviny, ktoré mikrovlnka mení na nepriateľov: Časované bomby, z ktorých hrozí otrava!

Ryžová voda je bohatá na sacharidy, predstavuje výborný zdroj energie a je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje pravidelnú stolicu. Stimuluje rast prospešných črevných baktérií a celkovo zlepšuje trávenie. Je bohatá na vitamín B, čo tiež podporuje produkciu melanínu pre vlasy. Ženy žijúce v japonskej obci Huangluo používajú kvasenú vodu (tú, ktorú dostanete po opláchnutí ryže) ako šampón. Miešajú ju s niekoľkými ďalšími prírodnými zložkami, ako sú semienka a zázvor!

Na jej prípravu potrebujeme iba ryžu a vodu. Postup je veľmi jednoduchý. Postupujte tak, ako keby ste ju išli variť. Vody však pridajte o niečo viac ako obvykle. Ak zmes zovrie, odlejte ryžovú vodu a pite.

Aké sú výhody? 

Tento nápoj sa môže piť aj horúci aj studený. Čo všetko môžeme očakávať?

  • Zvyšuje koncentráciu sacharidov v tele
  • Hojí gastroenteritídu
  • Zlepšuje krvný tlak
  • Prečisťuje pokožku
  • Pomáha na rozšírené póry
  • Prospešná  pre vlasy – sú zdravšie a lesklejšie 

Ako využiť ryžovú vodu vo svoj prospech? 

Koža

Ryžová voda obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú skvelé pre vašu pokožku. Je to tiež veľký antioxidant vďaka prítomnosti kyseliny ferulovej. Môže byť použitá ako čistiace tonikum na pleť, aby sa minimalizovali póry. Ryžová voda funguje ako zázrak! Očakávajte pružnú pleť po jej pravidelnom používaní. Môže byť tiež použitá na liečbu akné, pretože má schopnosť liečiť pokožku. Taktiež podporuje liečbu ekzému, upokojuje podráždenú pokožku a spálenie od slnka. Môžu za to protizápalové vlastnosti vody. Studená ryžová voda pomôže uzdraviť poškodenú pokožku a rýchlo ju zotaví! 

Ako ju používať: Vezmite si vatový tampón nasiaknutý vodou a naneste ju na tvár, ak ju chcete použiť ako čistiaci  toner. Môžete ho dokonca naliať do prázdnej fľaše s rozprašovačom a priamo rozstrekovať zmes na tvár.

Vlasy

Vzhľadom na prítomnosť sacharidu nazývaného inozitol, ryžová voda má schopnosť posilňovať, udržiavať pružnosť a znižovať povrchové trenie vo vlasoch. Môže sa použiť ako vlasový oplach, kondicionér alebo šampón. Dodá lesk a dopomôže k silným a zdravým vlasom!

Ako ju používať: Môžete ju použiť ako posledné opláchnutie po šampóne. Nalejte vodu na vlasy, masírujte pokožku hlavy a následne opláchnite čistou vodou. Používajte raz alebo dvakrát týždenne. Ak chcete získať viac výživy, môžete ju nechať vo vlasoch 10-15 minút a opláchnite ako obvykle.


Tagy:
voda pokožka ryža potravina

2019-01-24 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia