Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Potraviny, ktorým by mohla voda uškodiť: Tieto by sa nemali umývať!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Umývanie potravín pred tým, než si ich dáte na tanier, sa môže zdať dobrým nápadom. Budú čistejšie a navyše, je to aj hygienickejšie. V niektorých prípadoch si však skôr môžete uškodiť! Voda by to mohla ešte viac zhoršiť!

Pozrite sa na zoznam potravín, pri ktorých sa treba vyhýbať tečúcej vode! To, čo na prvý pohľad sa môže zdať ako dobrý nápad, môže v skutočnosti zvýšiť riziko vzniku chorôb, ako sa uvádza na mashed.com

Čítajte tiež: Bežné potraviny, ktoré mikrovlnka mení na nepriateľov: Časované bomby, z ktorých hrozí otrava!

Surová hydina a mäso

Zatiaľ čo si myslíte, že umývanie surového kuracieho mäsa, či iných druhov hydiny a mäsa pred varením pomáha odstrániť baktérie a odvrátiť choroby spôsobené týmito baktériami, opak je pravdou. Voda, ktorou by ste mäso opláchli, by v skutočnosti baktérie nezabila, len by ich rozložila všade naokolo na kuchynskú dosku, umývadlo či dokonca by sa dostali aj na vás. Ak by ste potom pripravili iné jedlo na tom istom povrchu, hrozí krížová kontaminácia a tým aj zvýšené riziko ochorenia. 

USDA odporúča, venovať pozornosť skôr umývaniu a vyčisteniu povrchov, na ktorých manipulujete s mäsom. 

Balené šaláty

Podľa FDAmnohé balené šaláty, rovnako ako iné predvarené a zabalené výrobky už umyté, takže ich nemusíte po nákupe dávať pod tečúcu vodu. Tieto výrobky bývajú zvyčajne označené ako pripravené na priamu spotrebu, ak boli skutočne umyté. Ich umytie ešte aj doma by mohlo zvýšiť riziko kontaminácie baktériami, ktoré sa už môžu nachádzať na kuchynskej ploche. 

Aj balený šalát nemusí
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ryby

Rovnako ako u surovej hydiny a mäsa, vyhnite sa umývaniu surových rýb, aby sa znížilo riziko šírenia baktérií po celej vašej kuchyni. Namiesto toho kupujte ryby, ktoré sú už vyčistené od rybárov a pripravené na varenie. Umyte si dôkladne ruky a čo najdôkladnejšie očistite povrchy v kuchyni. Tieto jednoduché opatrenia sú cestou k prevencii ochorení spôsobených jedlom. 

Vajcia

USDA neodporúča umývanie vajec, ktoré si zakúpite v obchode. Kým sa vajcia dostanú do regálov v obchodoch, prejdú špeciálnou technikou očistenia. Umyjú sa, aby sa odstránili akékoľvek baktérie a následne sa pokryjú minerálnym olejom, čím sa vytvorí vrstva ochrany. Preto nie je dobré opäť ich umývať! 

Potraviny, ktorým by mohla
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Cestoviny

Nikdy pred varením neumývajte cestoviny! V opačnom prípade sa nemusia vo všetkých odrodách cestovín zachovať prírodné škroby. Tieto škroby sú neoceniteľné, pokiaľ robíte cestoviny s omáčkou. Pomáhajú omáčke prilepiť sa k cestovinám, čo vedie k hustej, chutnej omáčke, ktoré obalí kúsky cestoviny. 

Hríby

Pokiaľ ide o huby, určite by ste mali preskočiť ich umývanie pod tečúcou vodou! Ak by ste šampióny umyli pred ich vložením do chladničky, vlhkosť sa urýchli obzvlášť, ak sa nachádzajú v nejakej uzavretej nádobe. Po umytí taktiež môžu stratiť svoju chrumkavú textúru, ktorá vzniká po ich usušení. Najlepšie je vyčistiť ich pomocou kefky alebo ich len očistiť pomocou papierových obrúskov. 

Podľa Mushroom Council ich môžete rýchlo opláchnuť bezprostredne pred ich varením, ale tiež lepšie je tento proces vynechať. Problémom je, že hríby majú veľmi dobré absorpčné vlastnosti a ak strávia veľa času vo vode, zničíte tým vlastne túto potravinu. 

Viac o téme: VodaPotravinyUmývanieChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9