Granátové jablká obsahujú unikátnu zlúčeninu: Blahodarné pôsobenie na črevá

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-06 15:00:00

Granátové jablká ľudia konzumujú už tisíce rokov. Toto pozoruhodné ovocie, populárne od čias biblickej éry, nevyniká len zaujímavou sladko-kyslou chuťou. Obsahuje látku, ktorá by mohla pomáhať ľuďom s najzávažnejšími zápalovými ochoreniami.

Látkou, ktorá vedcov fascinuje v súvislosti s granátovými jablkami, je urolitín A. Z najnovšej štúdie Louisvilleskej univerzity v Kentucky publikovanej v magazíne Nature Communications vyplýva, že by táto prírodná substancia mohla pomáhať pri zápalových ochoreniach čriev, akými sú napríklad Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída.

Čítajte viac: Príčina Crohnovej choroby odhalená: Na vine môže byť zákerná baktéria

Urolitín A (UroA) je metabolitom produkovaným črevnými baktériami Bifidobacterium pseudocatenulatum po kontakte s kyselinou elagovou. Jej bohatým zdrojom sú granátové jablká, ale obsahujú ju tiež bobuľoviny (maliny, jahody, ostružiny...).

Potenciál syntetickej verzie urolitínu A

Podľa výskumníkov môže konzumácia granátových jabĺk u niektorých ľudí zmierniť príznaky zápalového ochorenia. Vznik metabolitu UroA je však závislý na prítomnosti a počte baktérií Bifidobacterium pseudocatenulatum v črevách. Preto môže byť podľa výskumníkov efektívnejšie konzumovať syntetickú verziu urolitínu A, UAS03, ktorá predstavuje nádej v podobe účinnejšej terapie ochorení čriev. Na telo má totiž podobný účinok.

Prírodný urolitín A aj jeho syntetická verzia UAS03 sú schopné eliminovať zápalové procesy tak, že vytvárajú nové medzibunkové spojenia zabraňujúce infiltrácii toxínov do črevného tkaniva.

Elegantné ovocie však prospeje aj ľuďom bez diagnózy zápalového ochorenia čriev. Granátové jablká sú bohatým zdrojom vitamínu C. Vysoký obsah polyfenolov ich privileguje na vynikajúce zdroje antioxidantov, ktorých konzumácia funguje ako prevencia mutagénnych procesov a podpora imunity.

Fotogaléria


Tagy:
granátové jablko Crohnova choroba ulcerózna kolitída zápalové ochorenie čriev

2019-02-06 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia