Hit detoxikácie s vedľajšími účinkami: Zelený jačmeň ako ho nepoznáte!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-14 06:00:00

Zelený jačmeň zaznamenal za posledné roky veľký boom v oblasti zdravého životného štýlu. Nadopovaný zdraviu prospešnými látkami pôsobí priam blahodárne na naše telo. Kedy však môže ukázať svoju temnú stránku?

Zelený jačmeň vzniká lisovaním rastliny – mladého jačmeňa. Býva vo forme tabliet alebo najčastejšie v prášku, ktorý len stačí zaliať vodou a nápoj s vysokým obsahom cenných látok je na svete! Nájdeme v ňom množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín, aminokyselín a rastlinných enzýmov. Tieto biologicky aktívne látky podporujú zdravie a posilňujú imunitu. Inak povedané, budete v skvelej forme, fit a vitálni. 

Čítajte tiež: Zjedli ste priveľa cukru? Rýchla náprava, ktorá to zachráni!

Skvelý na detox

Zelený jačmeň sa považuje za superpotravinu, ktorá sa nachádza na vrchole detoxikačnej pyramídy! Ak chcete svoje telo očistiť od škodlivých látok, odporúča sa užívať práve zelený jačmeň. Vďaka očiste sa budete cítiť lepšie a vaša pokožka bude krajšia. Tým, ako vplýva na vnútorné orgány, dokáže pokožku priam omladiť! Môže za to veľké množstvo enzýmu superoxid dismutáza, ktorý omladzuje bunky ničením kyslíkových radikálov. Dokonca sa tento enzým spája s dlhovekosťou! Okrem toho zelený jačmeň obsahuje aj vitamíny skupiny B, E, železo, vápnik, horčík, mangán, bioflavonoidy, polysacharidy a polypeptidy.

Účinky

Ak budete užívať 2 čajové lyžičky prášku v 2 dcl vody a doprajete si ho 1-2krát denne nalačno, môžete očakávať aj tieto účinky:

  • Zlepšenie imunity
  • Zníženie hladiny cholesterolu
  • Odkyslenie organizmu
  • Zníženie krvného tlaku
  • Podporu tráviaceho systému
  • Koniec s problémami s obličkami
  • Prevenciu pred astmou či srdcovými chorobami
  • Ochranu ciev

Temná stránka jačmeňa

Hoci zelený jačmeň môže vyzerať ako dokonalá potravina, niekedy preukáže opačnú službu! Keďže detoxikuje telo, môžu sa objaviť bolesti hlavy, zhoršenie akné či plynatosť. Malo by ísť len o počiatočné príznaky na začiatku detoxikačného procesu. Sú dôkazom toho, že sa telo čistí. Mnohých by však tieto príznaky mohli odradiť. 

Pozor taktiež na to, ak užívate nejaké lieky. Dajte si ich aspoň hodinu pred užitím jačmeňa. Ten totiž podporuje organizmus vo vylučovaní látok z tela. Taktiež ruky preč od jačmeňa pri transplantácii orgánov. 

Pre koho môže byť nebezpečný? 

Jačmeň je u väčšiny ľudí úplne bezpečný, ak je správne užívaný. Podľa Webmd však môže jačmenná múka niekedy spôsobiť astmu! Obozretné by mali byť tehotné ženy a tie, ktoré dojčia. Hoci je jačmeň pre ne bezpečný, ak sa užíva, ako má, klíčky z jačmeňa by mohli byť nebezpečné a nemali by sa počas tehotenstva konzumovať vo veľkých množstvách. 

Konzumácii jačmeňa by sa mali vynúť tí, ktorí sú citliví na lepok. Lepok v jačmeni môže zhoršiť celiakiu! V súvislosti s jačmeňom sa hovorí aj o alergii. Spotreba jačmeňa môže spôsobiť alergickú reakciu u ľudí, ktorí sú citliví na obilné zrná, vrátane raže, pšenice, kukurice, ryže. 

Jačmeň môže znížiť hladinu cukru v krvi. Existuje obava, že by mohol interferovať s reguláciou krvného cukru počas a po operácii. Zastavte používanie jačmeňa najmenej 2 týždne pred plánovanou operáciou. Pre istotu. 

Fotogaléria


Tagy:
potravina detoxikácia zelený jačmeň

2019-01-14 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia