Bežné potraviny, ktoré mikrovlnka mení na nepriateľov: Časované bomby, z ktorých hrozí otrava!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-15 05:55:00

Každý už vie, že plast či hliníková fólia do mikrovlnky nepatria. Málokto však tuší, že niektoré potraviny sa pri zohrievaní menia na doslova časované bomby! Zo zdravých jedál sa postupne stávajú nebezpečné pokrmy, z ktorých hrozí otrava.

Najhoršie na tom je, že sa to týka úplne bežných jedál, ktoré často končia v mikrovlnke bez toho, že by sme sa nad tým nejako pozastavovali!

Čítajte tiež: Jedno z najbežnejších ochorení ako ničiteľ vášne: Muži pozor, narúša sexuálny život!

Vajcia natvrdo

Keď je varené vajce v mikrovlnnej rúre, vlhkosť vo vnútri neho začne vytvárať paru, podobne ako v miniatúrnom tlakovom hrnci a výsledkom je explózia potraviny! Horúce vajce môže dokonca vybuchnúť aj v ruke, na tanieri alebo dokonca v ústach. Aby ste zabránili premene vajca na paru, rozrežte ho na malé kúsky pred samotným ohrevom, alebo ešte lepšie, radšej sa úplne vyhnite zohrievaniu v mikrovlnke.

Materské mlieko

Mnoho matiek zvykne zmraziť a uchovávať svoje materské mlieko na neskoršie použitie, čo je skvelé, pokiaľ nie je znovu zohriate v mikrovlnnej rúre. Mikrovlnka môže nerovnomerne ohriať fľašu materského mlieka, čím sa vytvárajú "horúce miesta", ktoré môžu spáliť ústa a krk dieťaťa. Existuje aj nebezpečenstvo karcinogénu, ktoré sa uvoľňuje z ohrievacieho plastu. FDA odporúča, aby materské mlieko bolo rozmrazené a opätovne ohrievané v hrnci na sporáku alebo pomocou horúcej vody z vodovodu. 

Spracované mäso

Spracované mäso často obsahuje chemikálie a konzervačné látky, ktoré predlžujú ich trvanlivosť. Bohužiaľ, ich ohrev v mikrovlnke by mohol ešte viac zhoršiť vaše zdravie! Pri mikrovlnnom spracovaní týchto potravín by sme mohli byť nevedomky vystavení chemickým zmenám, ako je oxidovaný cholesterol v procese, čo uvádza výskum v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Štúdia v časopise Food Control naznačuje, že opätovné ohrievanie spracovaného mäsa vplyvom mikrovlnného žiarenia prispieva k tvorbe produktov oxidácie cholesterolu (COP), ktoré súvisia s vývojom ischemickej choroby srdca. 

Ryža

Dobre čítate! Podľa Food Standarts Agency sa môže ryža v mikrovlnke niekedy premeniť na jedlo, z ktorého sa môžete otráviť. V ryži sa nachádzajú baktérie Bacillus cereus. Teplo zabíja túto baktériu, ale mohlo by spôsobiť uvoľnenie výtrusov, ktoré sú toxické. Podľa zistení v International Journal of Food Microbiology sa baktérie môžu stať rezistentné voči teplu! Niekoľko štúdií potvrdzuje, že akonáhle ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, akékoľvek spóry, ktoré obsahuje, sa môžu množiť a spôsobiť otravu jedlom, ak ju budete jesť. 

Ako je vysvetlené na webovej stránke Vlády USA pre bezpečnosť potravín: "B. cereus je typ baktérie, ktorý produkuje toxíny. Tieto toxíny môžu spôsobiť dva typy ochorení: jeden typ charakterizovaný hnačkou a druhý typ nazývaný emetický toxín, charakterizovaný nevoľnosťou a vracaním. Zdrojmi sú rôzne druhy potravín, najmä ryža. Aby ste sa vyhli kontaminovanej ryži, zohrejte ju na približne teplotu varu a potom ju udržujte v teple (nad 60 stupňov Celzia), aby ste ju chránili.“

Kuracie mäso

Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú je potrebné zistiť o mikrovlnných zariadeniach je to, že ich teplo nie vždy zabíja baktérie, pretože mikrovlnné žiarenie vplýva na jedlo zvonku, nie zvnútra. Niektoré baktérie prežijú opätovný ohrev! Vzhľadom k tomu, že mikrovlnné rúry nezohrejú rovnomerne všetky časti mäsa, je väčšia pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonella, prežijú. V jednej štúdii z 30 účastníkov, ktorí ohrievali surové mäso, všetci 10, ktorí používali mikrovlnnú rúru ochoreli, zatiaľ čo 20, ktorí používali panvicu, boli v poriadku! To ukazuje, koľko baktérií môže prežiť v mäse pri ohreve v mikrovlnnej rúre v porovnaní s inými spôsobmi varenia.

Listová zelenina

Po ohreve v mikrovlnnej rúre sa prirodzene vyskytujúce dusičnany (ktoré sú pre nás veľmi dobré) v zelenine môžu premeniť na nitrózamíny, ktoré môžu byť karcinogénne, ako potvrdzujú štúdie. Podobne tento stav nastane pri zohrievaní repy.

Chili papričky

Keď sa v mikrovlnnej rúre opäť zohrejú chili papričky, kapsaicín - chemikália, ktorá im dodáva štipľavú chuť - sa uvoľní do ovzdušia. Chemikália môže spáliť oči a hrdlo! V skutočnosti bola jedna budova v Rochesteri v New Yorku evakuovaná po vypustení štipľavého korenia do ovzdušia kvôli mikrovlnke. Tento stav spôsobil, že obyvatelia začali kašľať a mali problémy s dýchaním.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny mikrovlnka prevencia

2019-01-15 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia