Vitamín A, zradca imunitného systému? Črevné zmeny s neblahými následkami

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-14 05:55:00

Nechráni len zrak či pokožku. Podľa najnovších zistení je tiež silným strážcom imunity. Narušenie jeho prirodzených hladín v organizme však môže súvisieť so vznikom závažných automunitných ochorení.

Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne Immunity by dôležitým sprostredkovateľom rovnováhy medzi imunitným systémom a črevnými baktériami mohol byť vitamín A. Ideálne je, keď sú jeho hodnoty v organizme, resp. v tráviacom trakte v norme, v opačnom prípade sa odchýlka môže prejaviť aj v podobe nadmernej aktivity imunitného systému.

Čítajte viac: Zradný účinok vitamínu C: Neverili by ste, ako ľahko vám môže pri chorobe ublížiť

Ukazuje sa, že vitamín A zastáva vo vzťahu k imunite regulačnú funkciu. Výskumníci z americkej Brownovej univerzity v Providence skúmali jeho pôsobenie v gastrointestinálnom trakte na myšiach. Zistili, že proteín retinol dehydrogenáza 7 (Rdh7) v črevách transformuje vitamín A na kyselinu retinovú, aktívnu formu vitamínu A, ktorá zohráva úlohu v ochrane čriev pred patogénmi. Avšak, črevné baktérie kmeňa Firmicutes, ktoré patria do rodu Clostridium, dokážu priamo upravovať premeny proteínu Rdh7, a teda aj znižovať imunitné odpovede.

Kľúč k terapii autoimunitných ochorení?

Výskumníci dúfajú, že nový objav prispeje k zlepšeniu terapie zápalových ochorení čriev, napríklad Crohnovej choroby alebo ulceróznej kolitídy patriacim k autoimunitných ochoreniam. O tom, že pri zápalových ochoreniach čriev dochádza k zmenám hladín vitamínu A, vedia už dlhšie. Nedokážu však vysvetliť, do akej miery zmeny jeho koncetráncie predchádzajú zápalovému procesu.

Novým poznatkom je najmä fakt, že regulovať metabolizmus vitamínu A môžu samotné baktérie. Aj preto vedci čoraz hlasnejšie upozorňujú na to, že jedine zdravá vyvážená strava a dostatok pohybu udržiavajú v dobrej kondícii črevá i baktérie, ktoré ich osídľujú.

Fotogaléria


Tagy:
autoimunitné ochorenie vitamín A

2019-02-14 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia