Zabudnuté ovocie hlási veľký návrat: Dula ako zázrak pri alergiách a zápaloch!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-12 15:30:00

Netradičné ovocie, ktoré sa vytratilo z našich kuchýň! Reč je o dule, sladkom ovocí, ktoré sa pestuje hlavne v teplých oblastiach strednej a južnej Európy. Kedysi bolo ovocie považované za symbol zdravia a plodnosti. To sú však slabé slová, čo v skutočnosti dokáže!

Dulu možno považovať za zabudnutý okrasný strom, ktorý však pre svoje krásne kvety a voňavé plody plné vitamínov nachádza cestu aj do našich záhrad! Máva jablkovitý alebo hruškovitý tvar. Nedozretý plod má zelenú farbu a dozretý žltú. Ak budete dulu skladovať na suchom tmavom mieste, napr. v pivnici alebo v komore, vydrží vám dlho a hlavne, uchovajú sa v nej všetky prospešné látky!

Čítajte tiež: Elixír života, ako ho nepoznáte: V tomto prípade ruky preč od olivového oleja!

Znižuje cholesterol a chráni pred zápalom

Ovocie je nadopované množstvom prospešných látok! Pomáha hlavne pri trávení, keď vás trápia hnačky alebo plynatosť. Taktiež uvoľňuje reumu, znižuje vysoký cholesterol, posilňuje obranyschopnosť a pomáha aj proti kašľu. Dokonca sa kedysi používala aj na liečbu preležanín. Pripravovali sa z n ej rôzne sirupy, slizy a iné elixíry. V súčasnosti ju niektoré firmy používajú v kozmetike na prípravu produktov. 

Dula je nízkokalorické ovocie, 100 g ovocia obsahuje približne 57 kalórií. Obsahuje polyfenolické antioxidanty a taktiež fytoživiny, vrátane minerálov a vitamínov. Nájdete v nej, obzvlášť v šupke, množstvo vlákniny. Dužina je bohatá na buničinu, ktorá je zložená zo zlúčenín známych ako taníny – katechín a epikatechín. Tie na seba dokážu nadviazať rakovinotvorné toxíny a chemikálie v hrubom čreve, čím chránia sliznicu pred zápalovým ochorením čriev a rakovinou. 

Alergici si prídu na svoje

Fenolové zlúčeniny ako kyseliny, oligomérne prokyanidiny, polymérne prokyanidiny a éterické oleje, atď dávajú tomuto ovociu jedinečnú vôňu! Ovocie má vysoký obsah vitamínu C, čím pomáha odstraňovať škodlivé voľné radikály. Vitamín C taktiež posilňuje imunitu a tým prispieva k zníženiu počtu vírusových ochorení. Ovocie je dobrým zdrojom minerálnych látok ako meď, draslík a horčík. 

Aby toho nebolo málo, dula vyniká antialergénnymi a protizápalovými vlastnosťami! Extrakt z ovocia je výborný pri liečbe zápalu močového mechúra a atopickej dermatitíde. Lekári ho odporúčajú ako bezpečnú alternatívu pri príprave potravín pre alergikov. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny ovocie zdravie dula

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia