Dobrý sluha alebo zlý pán? Odborník odhalil pravdu o vitamínových vodách!

Zdroj: gettyimages.com
2019-01-16 19:00:00

Kraľuje v nich množstvo cukru a od niečoho, čo by sa podobalo vitamínom, má ďaleko? Odborník sa vyjadril na tému o vitamínových nápojoch, ktoré sú medzi mnohými obľúbené. Čo však v skutočnosti človek pije?

Vitamínové nápoje vyzerajú na prvý pohľad ideálne a priam atraktívne. Obsahujú zmes vitamínov pre bezproblémový chod organizmu. Jednoducho povedané, prospievajú nám. Prečo ich teda nepiť? Ak ste sa bližšie niekedy pozreli na etiketu a zloženie nápoja, zrejme budete vedieť o čom je reč.

Čítajte tiež: Štíhlosť ako predzvesť choroby? Keď srdce potichu trpí!

Zloženie na výrobku nemusí byť zárukou

Bonnie Liebmanová, riaditeľka výživy Center for Science in the Public Interest uviedla, že značky, vyrábajúce vitamínové vody „nie sú o vedeckých dôkazoch a tiež ani o zdraví verejnosti“. 

Odborníčka jednoznačne odporúča bližšie študovať etikety na výrobkoch, aj keď to tiež nemusí byť zárukou zdravého nápoja!

"Reklama na etikete používa vágny jazyk, takže si myslíte, že nápoj vám poskytne výhodu a zdravotné benefity," povedala Liebmanová v minulom roku pre TIME.

Pozor na fruktózu

Tieto nápoje obsahujú väčšinou veľa pridaného cukru! Ako uvádza Ecowatch, jedna 500-mililitrová fľaša vitamínovej vody obsahuje približne 120 kalórií a 32 gramov cukru. Zatiaľ čo typ použitého cukru sa líši podľa krajiny, tie, ktoré sa predávajú v USA, majú tendenciu používať kryštalickú fruktózu, čo je škodlivejšia zložka!

"Nadmerná spotreba fruktózy môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi, triglyceridov, krvný tlak, inzulínovú rezistenciu, tvorbu tukov okolo orgánov a riziko ochorenia pečene tuku," uvádza internetová stránka Healthline.

Z viacerých štúdií vieme, že sladené nápoje s cukrom sú spojené so zvýšeným rizikom obezity, cukrovky, zubného kazu a súvisiacich zdravotných problémov. Ale keďže nápoje sú "obohatené" mikronutrientmi, je tam možný prínos?

Škodlivé vitamíny

Denný odporúčaný príjem viacerých mikroživín si môžete doplniť prostredníctvom stravy. Takže množstvo vitamínov, ktoré by ste prijali prostredníctvom nápojov nemusí ovplyvniť vaše zdravie. Taktiež pozor na to, ak prijmete vitamíny potravinami a potom aj pitím nápojov! Všetkého veľa škodí. Niektoré živiny ako vitamíny A a vitamín E môžu byť totiž v skutočnosti škodlivé. Prekročenie odporúčaného príjmu nad 25 až 50% by mohlo zvýšiť riziko rôznych zdravotných problémov. Keďže sa neuvoľňujú v moči, majú tendenciu hromadiť sa v tkanivách a potenciálne viesť ku komplikáciám.

"Tieto vitamíny, rozpustné vo vode, sú veľmi stabilné, ak ich nadmerne konzumujete, môžete postupne zvyšovať svoje hladiny a hrozia ťažkostí s funkciou pečene," uviedla pre New York Times Mara Z. Vitolins, registrovaná dietetička a pokračuje: "Musíte byť s ich príjmom veľmi opatrní."

Ak máte nedostatok jedného alebo viacerých mikroživín, je lepšie ich získať z vyváženej stravy. V závažných prípadoch môžete hovoriť s lekárom o tom, či môžete užívať doplnky. Na druhej strane s konzumáciou sladkého nápoja urobíte krok vpred, ale zároveň dva kroky späť...

Fotogaléria


Tagy:
zdravie vitamíny nápoje

2019-01-16 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia