Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najzdravší spôsob, ako jesť špenát: Takto neprídete o cennú látku!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Špenát obsahuje silný antioxidant, o ktorý sa však nevedomky pripravujeme! Prichádzame tak o cennú látku, ktorá robí túto zeleninu výnimočnú spomedzi ostatných. Ako by mala vyzerať správna príprava špenátu?

V špenáte sa nachádza luteín, čo je silný antioxidant, ktorý priaznivo pôsobí na ľudské telo. Málokto však vie, že dochádza k zničeniu tejto látky nesprávnou prípravou zeleniny! 

Čítajte tiež: Najväčší mýtus, ktorým sme boli kŕmení dlhé roky: Čo hrozí po prehltnutí žuvačky!

Najrýchlejšia cesta ako zničiť luteín

Luteín je výborný pre zdravie srdca a očí. Najlepšie je pridať špenát napríklad do jogurtu, jednoducho tam, kde sa nachádza mliečny tuk, ktorý pomáha uvoľniť tento antioxidant. Množstvo ľudí však zvykne variť špenát, čo je najrýchlejšia cesta, ako zničiť luteín. Vedci majú jednoznačné odporúčanie – pridanie špenátu do jogurtu alebo do smoothie je najzdravší spôsob, ako ho konzumovať. 

Tepelná úprava špenátu neprospieva! Ba práve naopak, prispieva k rozkladaniu antioxidantov a likvidácii luteínu, ako zistila štúdia. Táto cenná látka pomáha znižovať riziko srdcových infarktov a predchádza poškodeniu očí.

V jogurte alebo smoothie

Výskumníci z Linköpingovej univerzity vo Švédsku testovali rôzne spôsoby varenia baby špenát, aby zistili, ako sa mení jeho nutričný obsah. Pravidelne merali hladiny luteínu a dospeli k záveru, že listy baby špenátu je najlepšie konzumovať pokrájané a konzumované spolu s mliečnymi výrobkami.  

"Nie je dobré variť špenát. Lepšie je dať si špenát v kombinácii s mliekom alebo mliečnymi výrobkami, ako je smotana či jogurt. Keď sa špenát nakrája alebo rozseká v smoothie mixéri na malé kúsky, z lístkov sa uvoľní viac luteínu, pričom mliečny tuk zvyšuje rozpustnosť luteínu," povedala výskumná doktorka Rosanna Chungová.

Najzdravší spôsob, ako jesť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nižšia teplota ako zdravšia voľba

Čím viac luteínu sa rozpustí v smoothie, tým viac ho telo môže absorbovať. Zatiaľ čo varenie špenátu na dlhšiu dobu pri vysokej teplote - ako napríklad pri príprave lasagní, je škodlivý spôsob, ako pripraviť túto zelenú zeleninu! Ak ho budete variť pri nižšej teplote, zelenina si zachová viac vitamínu, pričom dokonca jeho varenie v mikrovlnnej rúre považujú vedci za zdravšiu voľbu. 

Autorka štúdie a profesora Leny Jonassonová z oddelenia lekárskych a zdravotníckych vied dodala: "Čo je jedinečné v tejto štúdii, je, že sme použili metódy prípravy, ktoré sa často používajú pri varení jedla doma.Porovnávali sme niekoľko teplôt pri varení. Tiež sme skúmali metódy prípravy, pri ktorých sa špenát zjedol studený, ako napríklad v šaláte."

Výskum bol publikovaný v časopise Food Chemistry. Ukázalo sa, že luteín pomáha znižovať chronický opuch krvných ciev u ľudí s ischemickou chorobou srdca, čo môže znížiť riziko srdcového infarktu. Taktiež sa považuje za ochranu pred poškodením slnečným žiarením. Mnohí užívajú luteínové doplnky na zníženie rizika srdcových ochorení, rakoviny hrubého čreva alebo prsníkov a cukrovky typu 2. Najlepšie je ho konzumovať vo forme potraviny, napr. špenátu a jeho pridaním do smoothie alebo jogurtu!

Viac o téme: ZeleninaŠpenát
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9