Najväčšia chyba pri konzumácii pomarančov: Takto sa ochudobňujete o dôležité živiny!

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-18 19:00:00

Blížia sa vianočné sviatky, ktoré sú predzvesťou rôznych jedál od výmyslu sveta, od ktorých sa až prehýba stôl! Zatiaľ čo kedysi naši rodičia mohli snívať o ovocí na Vianoce, dnes to považujeme za samozrejmosť. Týka sa to i pomarančov, ktoré sú obľúbené svojou chuťou ale i cennými látkami, ktoré obsahujú. Pozor však na správnu konzumáciu!

Pomaranče patria medzi potraviny, ktoré v nás vyvolávajú spomienky na vianočné sviatky, no sú aj symbolom zdravia. To sa týka všeobecne citrusových plodov. Kvalitné citrusové plody vedia organizmu dodať tekutiny na hydratáciu, energiu, ale taktiež vitamíny.  Je však veľmi dôležité, aby to boli kvalitné citrusové plody s vyhovujúcim uskladnením.

Čítajte tiež: Podobá sa na kiwi, no skrýva oveľa viac: Čím je výnimočná africká uhorka?

Prospešné látky v ovocí

Ich „zázračná“ sila sa ukrýva v limonoidoch. Tie nespôsobujú iba lákavú vôňu, majú aj liečivé účinky. Pôsobia antivírusovo, protiplesňovo, antibakteriálne, tiež napomáhajú bojovať proti rakovinotvorným bunkám. Testy ukázali, že sú nápomocné pri rakovine ústnej dutiny, kože, pľúc ale aj hrubého čreva. Polyfenol hesperidín, ktorý nájdeme v dužine pomaranču, bojuje proti zápalom, chráni cievy pred poškodením ciev, pomáha aj nášmu srdcu.

Ak si teda kúpime kilo pomarančov, zjeme dužinu, môžeme si byť istí, že svojmu zdraviu dopomôžeme k lepšej kondícii. Ale množstvo ľudí zvykne robiť jednu zásadnú chybu. Pomaranč si ošúpu a šupku odhodia do koša!

Prečo nevyhadzovať šupku? 

V prvom rade chemicky postriekaná a ošetrovaná kôra nemusí splniť všetko, čo poskytuje organicky pestovaný pomaranč vrátane jeho kôry!

Surová, organicky pomarančová kôra je zdrojom draslíka, vitamínu A či riboflavínu. To, čo pomarančovej kôre dodáva oranžovú farbu je beta-karotén. Ten premenený v tele na vitamín A podporuje imunitu, ktoré počas sychravých mesiacov býva oslabená. V tele tiež pôsobí ako antioxidant, ktorý bojuje proti voľným radikálom.

V prvom rade pomarančová kôra zlepšuje trávenie. Pomáha pri plynatosti, pálení záhy, vracaní. Svojimi účinkami kôra pomáha riešiť aj dýchacie ťažkosti, najmä eliminuje kašeľ a zlepšuje astmu.

Recept, ako využiť kôru vo svoj prospech

Ako si pochutnať na pomarančovej kôre? Spravte si doma jednoduchý recept, vďaka ktorému prijmete výživné látky navyše! Ošúpte si organicky pestovaný pomaranč. Kôru potom nakrájajte na pásiky, pri izbovej teplote ju nechajte uschnúť počas niekoľkých dní. Poriadne usušené pásiky pomeľte (napríklad na mlynčeku na kávu).

Prášok môžete pridať aj do krémov alebo tento prášok jedzte po jednej lyžičke denne. Uchovávajte v vzduchotesnej nádobe. Jedna lyžička by mala pokryť dávku vitamínu C, ktoré naše telo potrebuje! 

Fotogaléria


Tagy:
ovocie pomaranče

2018-12-18 19:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia