Ďalší dôkaz, odteraz sa zrieknete červeného mäsa: Účinok, ktorý ticho snová pohromu!
Zdroj: gettyimages.com
Červené mäso nezaťažuje len hrubé črevo. Výskumníci zistili, že častá konzumácia tohto druhu mäsa sa vám môže vypomstiť aj v podobe problémov so srdcom a cievami. Neprekvapuje, že dôvod sa ukrýva v našich črevách.
Nová štúdia zverejnená v magazíne The European Heart Journal upozorňuje na riziká spojené s častou konzumáciou červeného mäsa. U ľudí, ktorí ho v rámci mesačného experimentu konzumovali ako hlavný zdroj bielkovín, zvyšovalo hladiny trimetylamínu-N-oxidu (TMAO), zlúčeniny prispievajúcej k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení.
Čítajte viac: Vegánske párky či sójové mlieko zo supermarketu? Neuveríte, čo všetko obsahujú!
U pravidelných konzumentov bravčového alebo hovädzieho mäsa bola hladina tejto zlúčeniny v ich moči trikrát vyššia než u tých, ktorí konzumovali skôr biele mäso alebo bielkoviny prijímali z iných zdrojov. Navyše, obličky TMAO z tela nedokázali efektívne vylúčiť.
Riziko nepostrehne ani lekár
Trimetylamín-N-oxid je vedľajším produktom črevných baktérií pri trávení živín. Zvýšený príjem červeného mäsa tvorbu zlúčeniny znásobuje. TMAO podľa odborníkov zvyšuje riziko vzniku trombózy a krvných zrazenín, čo môže viesť k srdcovému infarktu alebo mozgovej príhode aj vtedy, keď má človek hladinu cholesterolu a krvného tlaku v norme.
V neprospech konzumácie červeného mäsa hovoria aj výskumy príčin vzniku rakoviny. Podľa vedcov je práve mäso jedným z faktorov, ktoré ju môžu vyvolávať. Mäso niektorých zvierat totiž obsahuje gén schopný spúšťať v tele zápalovú reakciu. Rovnako riziková je aj konzumácia spracovaných mäsových výrobkov, ktoré sú konzervované dusitanom sodným (E250) – ten totiž v hrubom čreve môže vyvolávať rakovinové bujnenie.
Fotogaléria
srdce kardiovaskulárne ochorenia červené mäso