Chyba pri skladovaní banánov: Prečo by sa nemali dávať do chladničky?

Nebojte sa zrelých banánov s čiernymi bodkami, sú zdraviu prospešné.
Zdroj: thinkstock.com
2018-12-07 06:00:00

Nie vždy je chladnička na uskladnenie potravín tou najlepšou voľbou. "Nekamaráti sa" napr. s banánmi, ktoré napriek tomu mnohí do nej umiestňujú. Viete však, prečo by sa mali od chladničky držať čo najďalej?

Zvyknete banány s vidinou dlhšej trvanlivosti uložiť do chladničky? Trvanlivosť a čerstvosť banánov tým však nepredĺžite!

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Čo s nimi spraví chlad?

Odpoveď, prečo banány hnednú a prečo zmenu na túto farbu urýchľuje ich „pobyt“ v chladničke je v chemickom procese. Nezrelé banány totiž obsahujú viac škrobuktorý sa dozrievaním mení na cukry – väčšinou na sacharózu, fruktózu a glukózu.

Proces dozrievania spomalíte, ak uchováte banán v chladničke. Tento proces tiež spôsobí, že šupka začne strácať svoju prirodzene žltú farbu, hoci dužina ostane čerstvá a nezmäkne. Banány by mali dozrievať pri izbovej teplote. Je jasné, že po dozretí vydržia čerstvé pomerne krátku dobu, avšak aj prezreté banány sa dajú použiť na pečenie či na osviežujúce kokteily.

Čo robiť, aby banán rýchlejšie dozrel?

Banány vložte do papierového vrecúška. Zaistíte im dokonalý prístup vzduchu, ktorý sa mieša s etylénom. Tento plyn prirodzene produkuje ovocie aj zelenina a uchovaním vo vrecúškach tak urýchľuje dozrievanie.

Pozor treba dávať aj na to, aké si kupujete. Ak totiž kúpite banány inej veľkosti, dozrievajú za rôzny čas. Preto sa vždy snažte vyberať ovocie rovnakej veľkosti, aby dozreli naraz a mohli ste ich konzumovať bez obavy o svoje zdravie. Nezrelé banány totiž dokážu nášmu organizmu viac uškodiť ako pomôcť.

Aby banán nesčernel

  • Skúste ho poliať citrónovou šťavou.
  • Nahradiť citrónovú šťavu môžete aj šťavou z ananásu.

Na záver je tu zaujímavé video, kde muž ukazuje, ako sa dá jednoduchým spôsobom vyčarovať krásne žltý banán:


Tagy:
zdravie banány

2018-12-07 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia