Obľúbená soľ pod drobnohľadom: Je himalájska soľ lepšia ako tá klasická?

Himalájska soľ je zdraviu prospešná, dokonca sa postará aj o kvalitný spánok.
Zdroj: gettyimages.com
2018-12-11 06:00:00

O himalájskej soli sa hovorí ako o zdravšej náhrade tej klasickej. Nejde však len o marketingový trik? Máme veriť zázračným účinkom ružovej soli, ktorá je trendom posledných rokov?

Ružový zázrak pre náš organizmus? 

Charakteristickú farbu jej dodáva jeden z mnohých prvkov – železo, konkrétne jeho oxid. Výpočet prvkov by sa nezastavil iba pri ňom. Himalájska soľ obsahuje takmer 84 látok, od horčíka, vápnika, cez fosfor, jód, selén či meď. Od iných solí ju odlišuje aj fakt, že vznikla vyschnutím pramora, je uložená v niekoľkometrovej hĺbke, čo ju chráni pred znečistením. Nespracováva sa chemicky

Čítajte tiež: Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Na naše zdravie má údajne zázračné účinky. Ak vás trápia napríklad kŕče v lýtkach, horčík v nej obsiahnutý je pre vás obrovským prínosom. Okrem toho sa jej pripisujú aj iné zdravotné výhody:

  • Reguluje tlak v krvných cievach
  • Zlepšuje absorpciu živín v črevách
  • Zlepšuje spánkové cykly
  • Oddialuje starnutie
  • Podporuje libido
  • Podporuje zdravie ciev, kostí a resperičného systému
  • Ochraňuje obličky a močový mechúr
  • Pôsobí blahodárne na pleť

Nie je taká úžasná

Ako sa hovorí – nie je všetko zlato, čo sa bliští. Farbisto opísané účinky himalájskej soli nie sú až také zázračné. Niektoré plusy sú jej totiž pripisované pomerne "zbytočne".

Je bohatá na niektoré minerály, ale nie viac ako iné potraviny  

„Pravda je, že množstvo minerálov je v soli príliš nepatrné, aby robilo veľké rozdiely, a my už aj tak konzumujeme potraviny rovnakej nutričnej hodnoty v rámci našej stravy – v oblininách, v zelenine či v mäse,“  povedal Rene Ficek zo Seattle Sutton´s Healthy Eating.

Množstvo sodíka je porovnateľné s inými potravinami 

Najvýraznejším plusom tejto soli je obsah sodíka. Tento prvok je pre fungovanie niektorých základných funkcií nášho organizmu potrebný.  Reguluje krvný tlak, pomáha aj pri kŕčoch. Tak ako aj iné prvky, aj sodík nájdeme v iných potravinách, ktoré denne konzumujeme. Dávať by sme si ale mali pozor na množstvo sodíka, ktoré prijmeme. Zvýšená dávka (a to akejkoľvek) soli totiž vedie k hypertenzii či vysokému krvnému tlaku. Komplikácií môže byť oveľa viac.

Je inak spracovávaná ako bežná soľ

Bežná soľ je počas spracovania údajne ochudobnená o niektoré živiny, to podľa experta nemá na náš organizmus žiaden vplyv. V porovnaní s morskou soľou sa dokonca hovorí o tom, že je znečistená od oceánu. Ani to však nie je dôvod na to, aby sme ju vymenili okamžite. Morská soľ, hoci aj „znečistená“, je vhodná pre prípravu, pretože prípadné nečistoty naše telo dokáže spracovať. Himalájska soľ, hoci nepochádza priamo z Hilamájí, ale z jaskyne v Pakistane, sa nespracováva chemicky a po očistení od stopových prvkov sa pridá protihrudkujúca zmes.

Spotrebujeme jej menej 

To, čo by sme mohli tejto soli pripísať ako najväčšie plus je jej celková podoba. Má väčšie granule (čo závisí od toho, v akej forme si ju kúpite). V konečnom dôsledku preto spotrebujeme jej menšie množstvo. V tomto prípade to znamená, že znižujeme celkovú spotrebu soli, čo sa odzrkadľuje aj na našom zdraví. 

Plusom tiež je, že jód, inak pridávaní do soli po celé roky sa do tejto soli pridávať nemusí. Himalájska soľ ho totiž už obsahuje. To, že chutí a vyzerá inak je spôsobené zložením látok a spôsobom spracovania. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie soľ

2018-12-11 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia