Najzdravšie korenie na svete prekvapuje: Všeliek so skrytým nebezpečenstvom?

Zdroj: gettyimages.com
2018-12-07 05:55:00

Považuje sa za zázračné korenie. Ak kurkumu raz vyskúšate, stane sa jednou z vašich najobľúbenejších korenín. Môžu za to jej liečivé účinky! Hoci jej sila je obrovská, s ňou aj nepríjemné vedľajšie účinky!

Kurkuma je populárne korenie, ktoré sa už pred 4000 rokmi používalo na liečenie mnohých zdravotných problémov. Svoje využitie našlo hlavne v ajurvédskej a čínskej medicíne. Bojuje proti zápalom, je vynikajúce na liečbu tráviacich problémov a porúch s pečeňou, rovnako ako na kožné ochorenia. Niet pochýb o bezpečnosti tohto korenia, no len vtedy, ak sa užíva v miernych dávkach. Konzumácia kurkumy vo väčšom množstve po dlhšiu dobu môže viesť k určitým zdravotným komplikáciám, vrátane porúch zažívacieho ústrojenstva.

Čítajte tiež: Desivá prognóza infekcií: V týchto mesiacoch je možnosť nákazy najvyššia!

Odporúčaná dávka korenia je menšia než 500 mg denne. Aby ste dosiahli optimálne výsledky a minimálne vedľajšie účinky, nemali by ste presiahnuť viac ako 1 500 mg za deň, čo je až o trikrát viac než odporúčaná dávka!

Vedľajšie účinky

Napriek tomu, že je zdraviu prospešná, môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov, pokiaľ ju užívate v nadmernom množstve. Klinické štúdie ukázali, že vedľajšími účinkami kurkumy môžu byť zdravotné ťažkosti od mierneho zápalu až po závažnú srdcovú arytmiu s fatálnymi následkami.

Niektoré nežiaduce účinky kurkumy:

Problémy so žlčníkom

Podľa viacerých štúdií, ak skonzumujete kurkumu v normálnom množstve, prejavia sa jej pozitívne účinky pri liečbe mnohých tráviacich porúch. Má schopnosť normalizovať funkciu žlčníka tým, že stimuluje vylučovanie niektorých tráviacich enzýmov, ktoré riadia funkciu žlčníkových kanálikov. Avšak, ak je kurkuma užívaná v nadmernom množstve, môže to viesť k zhoršeniu žlčníka a pečene, vrátane akútneho zápalu žlčníka, biliárnej obštrukcii a žlčových kameňov. Preto sa odporúča, aby ste sa poradili so svojím lekárom, než začnete s konzumáciou korenia. Radšej si ho doprajte v miernych dávkach, aby sa zabránilo nejakým komplikáciám.

Žalúdočné a gastrointestinálne problémy

Malá dávka korenia nespôsobuje zápal alebo podráždenie žalúdka. U niektorých ľudí, ktorí konzumujú kurkumu popri liečbe chronických zápalových stavov, ako je reumatoidná artritída alebo bolesti kĺbov, je pravdepodobné, že môže dôjsť k gastrointestinálnym poruchám. Kurkuma má mierne kyslé vlastnosti, a má schopnosť stimulovať sekréciu žalúdočnej kyseliny.

Pacienti, ktorým bolo diagnostikované prekyslenie alebo dyspepsia, by mali obmedziť spotrebu korenia a vyhnúť sa mu vo vysokých dávkach. Obzvlášť ohrozenou skupinou ľudí sú fajčiari a jednotlivci, ktorí sú pod steroidnou a protizápalovou liečbou. Môžu sa vyskytnúť nasledujúce nežiaduce účinky: poruchy trávenia, pálenie záhy, žalúdočné šťavy a peptické vredy. Odborníci odporúčajú pitie veľkého množstva vody, aby sa zabránilo nahromadeniu kurkumy v sliznici žalúdka. Skúste ju konzumovať výhradne s jedlom!

Problémy s pečeňou

Nadbytočný príjem kurkumy môže viesť k poruchám funkcie pečene, ako je žltačka a zlé trávenie. Podľa výskumu na zvieratách, kurkuma má škodlivé účinky na hepatocyty u zvierat. Aj keď nie sú k dispozícii žiadne aktuálne štúdie, ktoré môžu potvrdiť toxické účinky na človeka, odporúča sa, aby ste ju jedli len v miernom množstve. Ľudia s pečeňovými problémami by sa mali vyhýbať tomuto koreniu.

Alergické reakcie

V niektorých prípadoch môže viesť k zvracaniu, hnačke, nevoľnosti a zlému tráveniu. Masti a krémy, ktoré ju obsahujú, môžu spôsobiť alergické kožné reakcie, ako sú pocity pálenia a vyrážky. V závažnejších prípadoch to môže viesť k žihľavke, kontaktnej dermatitíde a anafylaxii.

Maternicové kontrakcie

Kurkuma sa neodporúča pre tehotné ženy a pre tie, ktoré sa snažia otehotnieť, pretože stimuluje maternicové svaly. Môže viesť k vaginálnemu krvácaniu, potrate a predčasným maternicovým kontrakciám.

Liekové interakcie

Kurkuma môže mať interakcie s niektorými liekmi. Ľudia, ktorí sú pod antikoagulačnou terapiou a užívajú aspirín, warfarín a klopidogrel, by sa jej mali vyvarovať. Okrem toho môže dochádzať k interferencii s funkciou niektorých nesteroidných protizápalových liekov. Kurkuma má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi. Z tohto dôvodu by ju ľudia s diabetom, ktorí sú pod hypoglykemickou liečbou, nemali užívať, pretože môže viesť k výrazne nízkej hladine cukru v krvi.

Fotogaléria


Tagy:
korenie zdravie kurkuma

2018-12-07 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia