Chia semienka pod lupou: Krutá pravda o "superpotravine", ktorá vám otvorí oči!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-15 09:40:00

Hoci sú ospevované do nebies, nie je všetko zlato, čo sa blyští! Obsahujú výživné látky, no nie v takom množstve, aby sme chia semienka považovali za úžasnú potravinu. Keď sa pozriete bližšie na to, čo a v akom množstve sa v nich nachádza, zistíte, prečo by ste ich mali brať s rezervou!

Človek by ani nepovedal, že v malých semienkach sa môže nachádzať množstvo zdraviu prospešných látok! V prvom rade sú chia výborným zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Môžu sa pochváliť väčším množstvom vlákniny ako napr. pšeničné otruby či quinoa. Ak prijmete dve lyžice chia semienok, do svojho tela dostanete približne 31-47% dennej dávky vlákniny. Taktiež v nich nájdete množstvo antioxidantov, vrátane vitamínu E, vitamínu C, polyfenolov či kvercetínu. 

Čítajte tiež: Stačí jeden energetický nápoj: Do 90 minút dramatické zmeny v krvných cievach!

Už dlhé roky sú chia semienka považované za superpotravinu, no nie je to len zbytočne nadnesené pomenovanie? Kvôli vláknine a antioxidantom by ste mali chia semienka rozhodne zaradiť do svojho jedálnička! Bohužiaľ, to je však jediný dôvod. 

Úžasný zdroj omega-3? Nie!

Chia semienka obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré z nich robia zdravú potraviny. Problém je však v tom, že ich neposkytujú v takej forme, v akej ju používa naše telo. Nájdeme v nich kyselinu alfa linolelnovú - ALA. Aby ju telo využilo, musí sa premeniť na kyselinu dokosapentaenovú - DHA alebo na kyselinu eikosapentaenovú – EPA. Ľudské telo však premieňa veľmi malé množstvo ALA na DHA a EPA. Takže, chia semienka nie sú až takým úžasným zdrojom omega-3 mastných kyselín. 

Menej vitamínov

Aj čo sa týka obsahu vitamínov treba byť skôr skeptický. Chia semienka sú hlavne zdrojom vitamínov skupiny B. Ak si to však prepočítate, koľko dostanete v dávke 2 lyžíc, zistíte, že toto množstvo je zanedbateľné. Napríklad  denná odporúčaná dávka vitamínu B3 je 20 mg. Ak zjete 2 polievkové lyžice semienok, prijmete len 1,4 mg, čo znamená len 7% dennej dávky vitamínu B3. Dennou odporúčanou dávkou vitamínu C je 60 mg. Vy si doprajete dve lyžice semienok v domnienke, že svoje telo doplníte o veľkú dávku tohto vitamínu, no pritom prijmete len 0,67% dennej dávky vitamínu C! Chia semienka preto nie sú až takým bohatým zdrojom vitamínov.

Nižšia kvalita proteínov

Proteíny v chia semienkách majú nižšiu kvalitu. Obsahujú totiž proteíny bez esenciálnych aminokyselín. Navyše, dvoma lyžicami semienok prijmete okolo 4,4 g proteínov, pričom sa odporúča denne prijať okolo 0,8-1 g na kg hmotnosti. 

Zabraňuje absorpcii vitamínov

Ďalším problémom je fakt, že semienka obsahujú kyselinu fytovú. Kvôli prítomnosti fosforu, ktorý sa v semienkach nachádza, viaže táto kyselina minerály nachádzajúce sa v okolí. Výsledkom sú fytáty. Kyseliny fytová má na svedomí blokovanie absorpcie vitamínov! Ak by ste konzumovali napr. na raňajky jogurt s ovocím a chia semienkami, kyselina fytová by sa postarala o zníženú absorpciu minerálov. Reč je o mineráloch nielen v ovocí či v jogurte, ale aj priamo v chia semienkach, keďže sa ťažšie dostanú do krvného obehu. 

Kedy nie sú vhodné? 

Hoci sa nežiadúce účinky chia semienok vyskytujú len zriedkavo, predsa len sa môžu objaviť. Ak z nich chcete získať len to najlepšie, určite ich nekonzumujte vo večerných hodinách. Inak sa spánok premení na prebdenú noc. 

Taktiež sa neodporúčajú ľuďom, ktorí majú určité zdravotné ťažkosti:

  • Majú rakovinu prostaty (kvôli obsahu kyseliny alfalinolénovej, ktorá môže pôsobiť negatívne)
  • Berú lieky na krvný tlak
  • Užívajú lieky na cukrovku
  • Majú problémy s prehĺtaním

Dokonca sa hovorí o ich nevhodnosti, ak ich jete na sucho. Môžu sa totiž prilepiť na steny krku a spôsobiť aj tráviace ťažkosti. Je dobré, ak ich nasypete do tekutiny a tak skonzumujete. 

Chia semienka môžu byť dobrým doplnkom k pestrej a vyváženej strave. Netreba však zabúdať na to, že nie sú jej základom a určite ich nepovažujte na potravinu, ktorá vaše telo doplní o dostatok výživných látok. Berte ich radšej s rezervou. 

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie chia semienka výživné látky

2018-11-15 09:40:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia