Ako užívať vitamíny skupiny B? Pri týchto chorobách a liekoch buďte opatrní!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-11-20 12:30:00

Bez vitamínov skupiny B sa zdravý organizmus nezaobíde. Sú dôležité pre správne fungovanie nervovej sústavy, podporujú metabolizmus a pomáhajú zvládať stres. Ich pravidelné užívanie by však malo byť pod dohľadom lekára, a to najmä vtedy, ak ich kombinujete s inými liekmi.

 

Vyššie dávky vitamínov skupiny B by mali prijímať najmä ľudia, ktorí sú často vystavení stresu, budúce mamičky alebo ženy snažiace sa otehotnieť, športovci a pacienti užívajúci antibiotiká, uvádza portál projektu Liekysrozumom.sk, ktorý informuje o interakciách medzi liekmi, výživovými doplnkami, potravinami a prináša rady, ako bezpečne užívať lieky.

Čítajte viac: Neznámy vitamín P, bez ktorého by sme nemohli normálne fungovať: Čo sa za ním skutočne skrýva?

V tehotenstve zohrávajú vitamíny skupiny B mimoriadne dôležitú úlohu – predovšetkým vitamíny B1, B2, B3, B9 a B12 zabezpečujú zdravý vývoj mozgu dieťaťa. Vitamín B6 zmierňuje prejavy rannej tehotenskej nevoľnosti a vitamín B6 zvyšuje chuť do jedla a stimuluje trávenie. Bez „béčka“ sa nezaobídu ani športovci. Vitamíny B6 a B12 podporujú látkovú výmenu a zásobovanie buniek kyslíkom, preto ho ocenia najmä bežci.

Príznaky, že v tele chýba

Nedostatok vitamínov skupiny B sa môže prejavovať únavou, poruchami spánku, mravčením v končatinách či migrénou. Strava by preto mala obsahovať všetky potrebné bioaktívne zložky vrátane komplexu vitamínov. Na vitamíny B sú bohaté ovocie, orechy, obilniny aj ryža.

Antibiotiká

Pacientom, ktorí užívajú antibiotiká, lekári často odporúčajú zvýšený príjem probiotík, pretože antibiotiká ničia črevnú flóru. Málokto však vie, že črevné mikroorganizmy produkujú aj niektoré z vitamínov B, ktoré v tele môžu počas antibiotickej liečby chýbať. Preto je vhodné zvýšiť aj príjem vitamínov skupiny B.

Vitamíny je nevyhnutné doplniť pri užívaní antibiotika s obsahom chloramfenikolu, pretože táto látka blokuje dôležitú funkciu vitamínov B12, B9 a železa pri krvotvorbe.

Môžu skresliť výsledky vyšetrení

Hoci vitamíny skupiny B obyčajne nemajú nežiadúce účinky, ich nadmerné užívanie nie je vhodné – môžu napríklad skresliť výsledky niektorých lekárskych testov. Preto vždy informujte svojho lekára o tom, čo užívate – to sa týka aj vitamínov.

Epilepsia

Vitamíny B6 a B9 majú schopnosť ovplyvňovať vstrebávanie antiepileptík s obsahom fenytoínu a fenobarbitalu a zabraňovať tak ich účinnosti. Užívanie vitamínov preto konzultujte s lekárom.

Parkinsonova choroba

Pacienti s diagnostikovanou Parkinsonovou chorobou, ktorí užívajú lieky s obsahom látky levodopa, a súčasne vitamín B6, by mali byť opatrní. Môže totiž dôjsť k ich vzájomnej interakcii, ak im lekár súčasne nepredpísal aj liek s obsahom karbidopy, liečiva, ktoré interakcii zabraňuje.

Psoriáza a reumatoidná artritída

Psoriatici a pacienti s reumatoidnou artritídou užívajúci vitamín B9 (kyselina listová) by sa mali poradiť so svojím lekárom v prípade, že im predpísal liek s obsahom metotrexátu. Kyselina listová totiž eliminuje pôsobenie lieku.

Cukrovka a zvýšený cholesterol

Pri cukrovke by ste nemali dlhodobo užívať vitamín B3, pretože zvyšuje hladinu cukru v krvi, a zároveň znižuje účinok liekov na diabetes. Opatrnosť je namieste aj v prípade zvýšeného cholesterolu – vitamín B3 v takom prípade užite až po štyroch hodinách od užitia predpísaného lieku.

Prehľad vitamínov skupiny B

Vitamín B1 (tiamín) – ovplyvňuje fungovanie nervového systému, ale aj trávenie tukov a bielkovín. Nájdete ho v strukovinách alebo celozrnných obilninách.

Vitamín B2 (riboflavín) – podporuje tvorbu hormónov a prenos kyslíka v tele. Obsahujú ho hlavne celozrnné obilniny, rybia pečeň, mlieko a mäso.

Vitamín B3 (niacín) – zlepšuje vzhľad pokožky a pozitívne vplýva na bunkové procesy. Podporuje syntézu bielkovín, sacharidov i tuku.

Vitamín B5 (kyselina pantoténová) – uľahčuje vstrebávanie tukov a sacharidov. Obsahujú ju vaječné žĺtka, celozrnné obilniny, kvasnice, mlieko a mäso.

Vitamín B6 (pyridoxín) – podporuje vstrebávanie aminokyselín a spracovanie bielkovín. Nachádza sa v orechoch, banánoch, vnútornostiach, ryži, rybách alebo sóji.

Vitamín B7 (biotín) – pomáha pri nadmernom padaní vlasov, zlepšuje stav nechtov a ovplyvňuje aj zdravé nervové zakončenia. V malých množstvách ho nájdete napríklad v mlieku a mliečnych výrobkoch, vajíčkach a banánoch.

Vitamín B9 (kyselina listová) – zlepšuje metabolizmus tukov a sacharidov a zodpovedá aj za zdravé vlasy a pokožku. Zdrojom kyseliny listovej sú napríklad vajcia, vnútornosti, mäso, ryby, zelenina a strukoviny.

Vitamín B12 (kolobalamín) – má vplyv na vývoj červených krviniek a nervové funkcie. Nájdete ho najmä vo vnútornostiach, vajciach a mliečnych výrobkoch, ale čiastočne je aj produktom črevnej mikroflóry.

 

Fotogaléria


Tagy:
užívanie vitamíny skupiny B

2018-11-20 12:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia