Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Netušili by ste, čo môže spôsobiť pochúťka z rýb: Dva druhy výrobkov, ktorým sa radšej vyhnite

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Obľúbený spôsob prípravy lososa môže byť zdrojom otravy, upozornilo na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Dajte si preto pozor, akým pokrmom si spestríte sviatočný stôl.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) upozornilo na epidémiu vyvolanú baktériou Listeria monocytogenes, ktorá súvisí s konzumáciou údených a marinovaných výrobkov z lososa.

Čítajte viac: Nečakané zistenie o vitamíne D: Dôvod, ktorý z neho v tele robí záškodníka

„Výrobky z lososa určené na priamu spotrebu, ako sú napríklad údené a marinované lososy, sú pravdepodobným zdrojom epidémie Listeria monocytogenes, ktorá sa vyskytla v Dánsku, Nemecku a Francúzsku od roku 2015,“ upozornilo na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s dodatkom, že do 8. októbra 2018 bolo v týchto krajinách zaznamenaných 12 prípadov, z ktorých štyri boli smrteľné.

Netušili by ste, čo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdroj kontaminácie môže byť stále aktívny

Pátranie po pôvode nákazy smeruje až do Poľska, odkiaľ pochádzali výrobky, ktoré spustili prvú vlnu prípadov listeriózy v auguste 2017. Stopy viedli k rovnakej poľskej spracovateľskej spoločnosti aj v októbri 2017, keď sa nákaza opäť objavila vo Francúzsku. Naposledy znova udrela v Nemecku v máji 2018. Či sa však kontaminácia vyskytla práve v nemenovanej inkriminovanej poľskej prevádzke, zatiaľ nebolo spoľahlivo preukázané.

„Identifikácia toho istého kmeňa Listerie vo výrobkoch z lososa vo Francúzsku a nový prípad v Nemecku naznačujú, že zdroj kontaminácie môže byť stále aktívny, a že kontaminované výrobky boli distribuované aj do iných krajín EÚ ako Dánsko. Tehotné ženy, starší a imunodeficientní pacienti sú vystavení vyššiemu riziku komplikácií pri nakazení listeriózou,“ varujú odborníci.

Ochorenie pripomína chrípku a hnačku

Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) môžu byť zdrojom baktérie nielen údené alebo marinované ryby, ale aj dary mora, nepasterizované mlieko a výrobky z neho (plesňové a parené syry), dary mora, mäso, ale i zelenina a ovocie, čiže čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či šaláty.

Príznaky listeriózy sa ponášajú na chrípku a hnačku. „Keď sa však mikroorganizmom podarí preniknúť do krvi, môžu vyvolať ďalšie vážne ochorenia vrátane meningitíd (70-percentná úmrtnosť), encefalitíd či intrauterinárnych infekcií,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR.

Prežívajú aj v chladničke

Listérie sa dokážu množiť aj v chladničke, pretože prežívajú i pri nízkych teplotách. Potraviny napadnuté listériami sa ničím neodlišujú od nekontaminovaných. Baktérie likvidujú až vysoké teploty, preto je bezpečnejšie konzumovať potraviny po tepelnej úprave.

Viac o téme: LososListériaListerióza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9