Obľúbený spôsob prípravy lososa môže byť zdrojom otravy, upozornilo na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Dajte si preto pozor, akým pokrmom si spestríte sviatočný stôl.
Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) upozornilo na epidémiu vyvolanú baktériou Listeria monocytogenes, ktorá súvisí s konzumáciou údených a marinovaných výrobkov z lososa.
Čítajte viac: Nečakané zistenie o vitamíne D: Dôvod, ktorý z neho v tele robí záškodníka
„Výrobky z lososa určené na priamu spotrebu, ako sú napríklad údené a marinované lososy, sú pravdepodobným zdrojom epidémie Listeria monocytogenes, ktorá sa vyskytla v Dánsku, Nemecku a Francúzsku od roku 2015,“ upozornilo na svojej stránke Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s dodatkom, že do 8. októbra 2018 bolo v týchto krajinách zaznamenaných 12 prípadov, z ktorých štyri boli smrteľné.
Zdroj kontaminácie môže byť stále aktívny
Pátranie po pôvode nákazy smeruje až do Poľska, odkiaľ pochádzali výrobky, ktoré spustili prvú vlnu prípadov listeriózy v auguste 2017. Stopy viedli k rovnakej poľskej spracovateľskej spoločnosti aj v októbri 2017, keď sa nákaza opäť objavila vo Francúzsku. Naposledy znova udrela v Nemecku v máji 2018. Či sa však kontaminácia vyskytla práve v nemenovanej inkriminovanej poľskej prevádzke, zatiaľ nebolo spoľahlivo preukázané.
„Identifikácia toho istého kmeňa Listerie vo výrobkoch z lososa vo Francúzsku a nový prípad v Nemecku naznačujú, že zdroj kontaminácie môže byť stále aktívny, a že kontaminované výrobky boli distribuované aj do iných krajín EÚ ako Dánsko. Tehotné ženy, starší a imunodeficientní pacienti sú vystavení vyššiemu riziku komplikácií pri nakazení listeriózou,“ varujú odborníci.
Ochorenie pripomína chrípku a hnačku
Podľa Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) môžu byť zdrojom baktérie nielen údené alebo marinované ryby, ale aj dary mora, nepasterizované mlieko a výrobky z neho (plesňové a parené syry), dary mora, mäso, ale i zelenina a ovocie, čiže čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či šaláty.
Príznaky listeriózy sa ponášajú na chrípku a hnačku. „Keď sa však mikroorganizmom podarí preniknúť do krvi, môžu vyvolať ďalšie vážne ochorenia vrátane meningitíd (70-percentná úmrtnosť), encefalitíd či intrauterinárnych infekcií,“ uviedla hovorkyňa ÚVZ SR.
Prežívajú aj v chladničke
Listérie sa dokážu množiť aj v chladničke, pretože prežívajú i pri nízkych teplotách. Potraviny napadnuté listériami sa ničím neodlišujú od nekontaminovaných. Baktérie likvidujú až vysoké teploty, preto je bezpečnejšie konzumovať potraviny po tepelnej úprave.