Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horúca alebo studená káva? Vedci majú odpoveď, z ktorého nápoja získate viac!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Čo je lepšie, než si v jedno nedeľné popoludnie vychutnať šálku čierneho moku. Pozor však na to, či ju pijete ešte horúcu alebo už vychladnutú. Nie je to totiž jedno, nakoľko kofeínový nápoj môže obsahovať rôzne hladiny antioxidantov a prospešných látok!

Čo sa deje s kávou pri ohreve? 

Vedci obhajujú pitie šálky horúcej kávy, ktorá vyniká podľa nich vyššou hladinou antioxidantov! Preto je šálka čierneho moku tesne po zaliatí horúcou vodou lepšia, než ľadová káva alebo tá, ktorá už medzičasom vychladla. 

Čítajte viac: Toto ste o káve netušili! Stačí jedna šálka obľúbeného nápoja a v črevách nastanú zmeny!

Chemici z univerzít vo Philadelphii a Thomas Jefferson hovoria, že proces rýchleho ohrevu horúcej kávy vytvára viac tzv. titrovateľných kyselín, ktoré pomáhajú pumpovať kyslík po celom tele. Ak káva vychladne a je studená, v priebehu niekoľkých hodín od ohrevu, pričom má izbovú teplotu, ju zbavuje týchto zdraviu prospešných látok! Článok so štúdiou bol uverejnený v časopise Scientific Reports, prichádza prvýkrát s porovnaním kofeínového nápoja v studenej a horúcej forme. Spomínané titrovateľné kyseliny sú zodpovedné za vyššiu hladinu antioxidantov, ktoré sú prospešné pre ľudské zdravie. 

Každá šálka zlepšuje zdravie srdca

Na druhej strane iný výskum naznačuje, že tí, ktorí sa rozhodli dať si kávu, by mali dať prednosť studenej forme, aby ich srdce ostalo zdravé. Výskumníci zistili, že viac zdravotných výhod má nápoj v izbovej teplote. Tvrdia, že studená forma nápoja je menej kyslá a znižuje riziko gastrointestinálnych problémov, ako je reflux a pálenie záhy. 

"Káva má veľa antioxidantov, ak ju pijete v miernom množstve a výskum ukazuje, že to môže mať pre vás prospešné účinky," povedal Fuller. 

Káva je veľmi často diskutovanou témou. Zatiaľ čo sa hovorí o nej ako o nezdravom nápoji, ak sa to preženie, podľa mnohých zdravotníckych organizácií, vrátane American heart Association, má svoje zdravotné výhody. Vlani AHA publikovala dokument, ktorý zistil, že každá šálka kávy zlepšuje zdravie srdca. Údajne môžeme vypiť toľko šálok kávy, až nebudeme cítiť, že by sme s tým mali prestať. 

Na záver však Rao varoval, že sa netreba striktne obmedzovať v pití studenej kávy, Tá totiž nemá žiadne nezdravé účinky, len obsahuje menej prospešných látok. 

Viac o téme: KávaAntioxidanty
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9