Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ste často chorí, unavení a chýba vám chuť do života? Doplňte tento vitamín

Vitamín D je dôležitý pre každodennú pohodu. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Vitamín D je dôležitý pre každodennú pohodu. (Zdroj: Getty Images,)

Leto plné slnečných dní sa skončilo. S príchodom jesene sila slnečného žiarenia klesá a to môže mať vplyv na celý organizmus. Máte pocit, že vám odrazu chýba energia a chuť do života? Problém môže spočívať v nedostatku vitamínu D.

Či ste mladí alebo starí, „vitamín slnečného jasu“ má pozitívny vplyv na silu svalov a celé telo, v ktorom zabezpečuje mnoho ďalších nezastupiteľných funkcií. Počas leta sa postará o jeho dostatočný príjem slnečné žiarenie. Keďže na jeseň a v zime väčšinou jeho hladina v tele klesá, je potrebné ju doplniť. Na to nám slúžia potravinové zdroje a výživové doplnky s obsahom vitamínu D.

Nevyhnutný v každom veku

Vitamín D je jedným z najdôležitejších vitamínov pre správne fungovanie nášho organizmu. Podporuje vstrebávanie vápnika z potravín a jeho zabudovávanie do kostí. Je životne dôležitý pre rast a vývin, pre pevnosť zubov, kostí a svalový výkon.

Doplňte  jeho hladinu počas zamračených dní

Vitamín D nájdete aj v potravinách, príjem z bežného jedálnička však pokrýva len 10 – 20% dennej potreby. Medzi najbohatšie živočíšne zdroje potravín patrí rybí tuk, tresčia pečeň, morské ryby ako sleď, losos, tuniak, sardinky či makrela. Vitamín D obsahuje v menšom množstve aj pečeň, žĺtky, mlieko a mliečne výrobky, huby, naklíčené semená alebo avokádo. Je však náročné vyskladať si stravu tak, aby zaručovala jeho dostatočný príjem. Na jeseň a v zime je preto vhodné pridať k potravinovým zdrojom Vigantolvit, ktorý zaručí dostatočnú dávku vitamínu D.

Výživový doplnok
Výživový doplnok

Ako spoznáte, že vám chýba? 

Príznaky sú nešpecifické a často sa môžu zamieňať. Najlepším spôsobom ako zistiť, či ho máte dostatok, je navštíviť lekára, ktorý vám urobí odber krvi. Nedostatok môže súvisieť s pevnosťou kostí, zdravím zubov, dobre fungujúcou imunitou a svalovým výkonom. Dostatočná svalová práca a svalové napätie udržiava našu kostru vo vertikálnej polohe, čo je dôležité pre každého z nás. Veľký význam má aj u starších ľudí v prevencii pádu. Nestabilné držanie tela a svalová ochabnutosť sú častými rizikovými faktormi zlomenín práve u starších ľudí.

Slnko je základ

Pretože príjem zo stravy je nedostatočný, najdôležitejším spôsobom, ako získať vitamín D je kožná syntéza, ku ktorej dochádza pri priamom vystavení sa slnku. V koži sa začne tvoriť už pri krátkom pobyte na slnku, jeho žiarenie však musí mať určitú intenzitu, ktorá sa vyjadruje UV indexom. Na prirodzenú tvorbu vitamínu D v koži musí byť UV index vyšší ako 3. Bežne je takáto intenzita nameraná v letnom období v čase od 10 do 15 hodiny. Počas chladnejších mesiacov je slnečné žiarenie kratšie a menej intenzívne, preto je nedostatok vitamínu D výraznejší a prejavuje sa často u celej populácie. Mnohým ľuďom „slnečný vitamín“ chýba aj kvôli sedavému spôsobu života a práci v uzavretých priestoroch.

Vitamín D nájdete vo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images,)
Kto je v ohrození najviac?

Na príjem dostatočného množstva déčka si musia dávať pozor najmä ženy po 40-tke, ktoré chcú žiť aktívne a starať sa o svoje zdravie. Dodatočný príjem vitamínu D potrebujú aj: ženy v menopauze a po menopauze, tehotné a dojčiace ženy, vegetariáni a vegáni, ľudia s vyšším indexom telesnej hmotnosti (BMI) alebo s tmavším typom pokožky a starší ľudia. Starnutie totiž znižuje schopnosť kože syntetizovať tento vitamín, čo je jeden z dôvodov, prečo môžu vznikať problémy s kosťami a svalmi.

Slnko v kapsulke

Pri výbere výživového doplnku s vitamínom D je vhodné zamerať sa na overeného výrobcu. Zárukou kvality je spoločnosť Merck, ktorá má v tejto oblasti 90 ročné skúsenosti. Pre deti od 12 rokov a dospelých ponúka výživový doplnok s obsahom vitamínu D3, Vigantolvit. Sú to malé mäkké kapsuly, ktoré sa ľahko prehĺtajú a ich výhodou je aj to, že neobsahujú žiadny lepok ani laktózu. Sú teda vhodné aj pre celiatikov, či pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Stačí jedna kapsula denne a potrebnú dávku vitamínu D máte pokrytú. A s čistým svedomím si tak môžete povedať, že ste urobili krok k pevným kostiam, zdravým zubom a posilneniu imunity. 

VIAC O PRÍPRAVKU VIGANTOLVIT

Advertisement

Výživový doplnok
Výživový doplnok

 

Tento článok sme priniesli v spolupráci so spoločnosťou Merck a prípravkom Vigantolvit. 

Advertoriál

Viac o téme: Vitamín DVigantolvit
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9