Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lekáreň kvitnúca v záhradách: Nenápadný ker, ktorý vyniká svojimi ozdravnými účinkami!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jeho ker v našich záhradách nevidieť, pritom je to veľká škoda kvôli jeho početný ozdravným účinkom! Je jedno, či sú to listy, kvety, plody, semená alebo konáriky. Na rakytníku možno využiť všetko vo svoj prospech! Je na čase zoznámiť sa bližšie s týmto jesenným plodom a s tým, čo ponúka.


V období, kedy sa hlásia o slovo chrípkové a vírusové ochorenia, sa čoraz častejšie zdôrazňuje imunita a jej posilňovanie. Do toho vstupuje rakytník, ktorý vyniká liečivými a regeneračnými účinkami!

Jeho oranžové plody možno považovať za lekáreň v maličkom balení. Obsahujú množstvo vitamínu C, dokonca  sa s nimi nedá pomaranč ani kivi porovnávať, keďže je ho oveľa viac! Nielen vďaka tomuto vitamínu sa do vášho tela dostane množstvo antioxidantov či protirakovinových flavonoidov. Vaša imunita sa poteší a uvíta ich aj tráviaci trakt i srdcovo-cievny systém. Máte problémy s krvným tlakom? Aj v tomto prípade vám pomôže rakytník.

Čítajte tiež: Celé desaťročie bojoval Ján so psoriázou: Musel meniť oblečenie a všade nosil biele rukavice!

Plody je najlepšie zbierať po prvých mrazoch. Môžete využiť aj konáriky, ktoré zamrazte a plody z nich potom len oškrabte vidličkou. Doprajte si vitamínovú bombu vo forme lyžičky oranžových bobúľ každý deň. Taktiež môžete usušené bobuľky zomlieť a následne si z nich pripraviť čaj: 2 lyžičky prášku zalejte 2.5 dl vriacej vody a lúhujte 10 až 15 minút. Prípadne si môžete plody odšťaviť. Získate drinky plný výživných látok, ktorý vás zachráni v chrípkovom období. Uchovávajte plody a šťavu v chladničke!

Domáce recepty z rakytníka

Tinktúra z rakytníka

Plody opláchnite a nasypte do tmavej fľaše. Zalejte kvalitným alkoholom a lúhujte 6 týždňov. Preceďte a užívajte jednu lyžičku denne. Výsledok? Silnejšia imunita, vďaka čomu vás choroby obídu oblúkom.

Lekáreň kvitnúca v záhradách:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rakytníkový olej

Usušené plody si zomeľte v mixéri. Pomleté plody vsypte do sklenenej nádoby a zalejte horúcim rastlinným olejom, zohriatym na teplotu 40 stupňov. Odporúča sa, aby olej prekrýval prášok približne o pol centimetra. Dajte nádobu na tmavé miesto po dobu 5-6 dní, pričom obsah občas premiešajte. Postrup môžete niekoľkokrát opakovať, až kým nezískate uričé množstvo oleja.

Účinky rakytníkového oleja:

  • Obsahuje karotenoidy a množstvo nenasýtených mastných kyselín
  • Jedna lyžica pomôže tráviacemu a močovému i pohlavnému ústrojenstvu
  • Uľaví sa vám, ak máte syndróm suchého oka
  • Pomáha pri liečbe chronického zápalu hrdla a mandlií
  • Pomáha pri liečbe pľúcnych ochorení
  • Pri ochoreniach krčka maternice
  • Znižuje hladinu zlého cholesterolu
  • Chráni pred voľnými radikálmi
  • Udržiava zdravý stav kože a slizníc
  • Lieči hemeroidy a ekzémy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9