Najčastejšie chyby pri konzumácii ovocia: Ako sa má správne jesť?

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-04 05:55:00

Doma máte množstvo ovocia, ktoré chrúmete ostošesť. V domnienke, že je to tak správne, dúfate, že tým podporíte svoje zdravie a kilá pôjdu rýchlejšie dolu. Aj keď v prípade zeleniny by vám to mohlo vyjsť, čo sa týka ovocia, je to trošku tvrdší oriešok...

Na konzumáciu ovocia si nejako obzvlášť nezvykneme dávať pozor. Jediné, čo občas robíme, je, že sa vyhýbame niektorým druhom a taktiež si dávame pozor na to, kedy ich zjeme. Robíme však správne?

Čítajte tiež: Prečo pri zaspávaní vystrčiť nohu spod periny? Zvyk, ktorý odteraz už nevynecháte!

Neobviňujte zo svojho stavu ovocie

"Keď zjem banán, letím hneď na záchod. Večer si nemôžem dať jablko, lebo by ma nafúklo a budem celú noc grgať." Aj vám to niečo hovorí? V skutočnosti však tieto tvrdenia nemajú príčinu v ovocí. Keď ho totiž prehltnete, je pripravené prejsť okamžite rovno cez žalúdok do čreva a plniť si detoxikačné povinnosti. Vo vašom žalúdku sa stáva aj to najkyslejšie ovocie alkalickým, teda má detoxikačné vlastnosti. Avšak, vy ste tomu zabránili, pretože ste ho zjedli po jedle a nie na prázdny žalúdok.

Keď sa ovocie mieša s iným jedlom, produkuje plyn a náš žalúdok sa nafúkne. Preto by sme nemali viniť ovocie zo svojich žalúdočných problémov. Zjedzte ovocie a ďalšie jedlo si doprajte až po hodine. Určite však nejedzte ovocie po jedle, ale najideálnejšie na prázdny žalúdok. Skonzumované ovocie bezprostredne po jedle sa v žalúdku stretne s inými potravinami a žalúdočnými šťavami a celá masa sa začne kaziť.

Doprajte si ho aj vo večerných hodinách

Najviac ovocia ráno, žiadne večer. Ovocie v neskorých hodinách sa považuje priam za zlobu. Keďže je plné cukrov, neodporúča sa na konzumáciu vo večerných hodinách. Prísne zakázané ho majú hlavne tí, ktorí chudnú. Tí by ho dokonca nemali jesť ani v poobedňajších hodinách. V skutočnosti je to však prehnané. Neexistuje žiadny výskum alebo dôvod, prečo by sa nemalo jesť.

Ak vám nespôsobuje tráviace ťažkosti, pokojne siahnite po sladkom kúsku ovocia aj večer. Patrí medzi najzdravšie potraviny, takže si ho doprajte, kedy len chcete. Treba si len dávať pozor na množstvo. Pochutnajte si napr. na jablku alebo pomaranču. A ak máte narušené trávenie a máte pocit, ako by vás prehnalo, vôbec s tým nemusí súvisieť konzumácia ovocia vo večerných hodinách. Je za tým zrejme niečo iné, napr. nesprávna kombinácia jedál.

Najkalorickejšie ovocie

Mnohí by povedali, že sem patria napr. banány. Avšak, jedno z najkalorickejších je avokádo. Kalorická hodnota sa u väčšiny ovocia pohybuje od 40 do 90 kalórií v 100 gramoch. Toto kôstkové ovocie však má 187 kalórií. Napriek tomu sa ho však nemusíte báť. Pri chudnutí je totiž veľmi dôležité. Obsahuje zdravé tuky, preto ho mnohí odborníci odporúčajú na zdravé stravovanie. 

Nebojte sa ovocia!

Fotogaléria

2018-10-04 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia