Populárne smoothies na pretrase: Zdravé osvieženie alebo obyčajný podvod?!

Zdroj: gettyimages.com
2018-09-28 15:00:00

Málokto by veril, že toľko ospevované a populárne smoothie nemá len svojich obdivovateľov! Nájdu sa i takí, podľa ktorých nie je v skutočnosti zdravé. O slovo sa hlási jeden lekár, podľa ktorého by sme nemali smoothie konzumovať príliš často!

Stovky tisíc ľudí prepadli šialenstvu menom smoothie, ktorému pripisujú priam zázračné účinky na ľudský organizmus. Zatiaľ čo jeden vďaka nim schudol, druhému sa upravil vysoký krvný tlak, inému pomohol pri artritíde.. Čoraz viac sa však objavujú názory skeptikov, ktorí zdvíhajú varovný prst a upozorňujú ostatných, aby tieto zázračné koktejly plné zdraviu prospešných látok konzumovali len občas!

Čítajte tiež: Vylievať alebo nevylievať odstátu vodu z kanvice? Správna je iba jedna z možností!

Ničí živiny a vlákninu?!

O tom, že zelené smoothie by nemalo byť považované za zdravé jedlo je presvedčený Dr. Brian Clement, riaditeľ z Hippokratovho zdravotného inštitútu. Jeho zdravotné benefity by sme údajne mali brať s rezervou a dopriať si smoothie len občas. Dôvod? Počas mixovania zdravých plodov sa zničí až 85-92 % vitamínov a enzýmov. Toľko prospešných látok sa stratí v priebehu 90-120 sekúnd mixovania plodov ovocia a zeleniny. Podľa lekára typické zelené smoothies v skutočnosti obsahuje iba 8-15 % živín, ktoré sa zachovajú v potravinách.  Počas mixovania nastane oxidácia spôsobená kyslíkom, ktorý sa dostáva do mixéra a počas miešania sa tým ničia živiny v potravinách. Preto by sme podľa lekára mali dať prednosť radšej celý kusom ovocia a zeleniny.

Taktiež sa objavili dohady, že mixovanie ničí vlákninuVláknina je pritom pre organizmus dôležitá a funguje ako "tabletka" na chudnutie. Pomáha udržiavať dlhšie pocit sýtosti, takže v konečnom dôsledku skonzumujete menej potravín. V mixéri sa vraj zmenší veľkosť častíc rozmixovanej vlákniny, čím ju vlastne zničí!

Takáto je pravda

Niektoré živiny sa skutočne strácajú pri mixovaní potravín. Živiny sa začnú rozkladať v okamihu, keď je ovocie či zelenina zozbierané a vystavené UV slnečnému žiareniu a teplu. Nie je preto možné získať 100 % živín z každej potraviny, aj keby ste ju skonzumovali ihneď po vytiahnutí z pôdy či odtrhnutí z konára stromu.

 

Navyše, profesionálny mixér vám namieša zdravý koktejl už za 30 sekúnd a nie za vyše 90, ako to uvádza Dr.  Brian Clement. Aj keby ste ho miešali takmer 2 minúty, nie je možné, aby bola výsledkom strata až 92 % živín! Zelené smoothies obsahujú vitamín C, vitamín E, flavonoidy a karotenoidy, ktoré napomáhajú redukovať a chrániť pred oxidáciou.

Aj nasledovná štúdia potvrdila, že mixovanie ovociu "neublíži". Porovnávala odšťavovanie a mixovanie  červeného grapefruitu. Konkrétne sa zamerala na obsah fytochemikálií, čo sú biologicky aktívne látky. Grapefruitová šťava spracovaná mixovaním obsahuje vyššie hladiny flavonoidov a limonínu v porovnaní s ovocím, ktoré bolo odšťavené.

Čo sa týka vlákniny, veľkosť jej rozmixovaných častíc nemá vplyv na jej účinnosť. Dôkaz má aj Medzinárodný časopis pre zdravotníckych pracovníkov a výskumníkov Gut. Porovnával častice 2-milimetrových otrúb a menších ako 0,7 milimetrov. Bol zaznamenaný rozdiel v účinnosti jemných a hrubších častí - no tvoril len 2 percentá! Dokonca jemnejšie sa ukázali zdravšie, keďže menej zaťažujú žalúdok, znižujú nadúvanie, zápchu a zvyšujú vstrebávanie živín. Nebojte sa rozmixovať ovocie s množstvom vlákniny! Dbajte však na jeho výber. Málokto vie, že napr. banán obsahuje len zanedbateľné množstvo vlákniny, čo je iba 1,4 gramov. Radšej siahnite po čučoriedkach, černiciach či avokáde.

Vyhnite sa chybám pri jeho príprave

Ak zaradíte smoothie do svojho jedálnička, nič tým nepokazíte. Dôležité je len dodržiavať nasledovné zásady a "zahryznete sa" do vitamínovej bomby:

  • Nepreháňajte to s ovocím - Nehádžte do mixéra kopu ovocia. Nevhodná kombinácia môže obsahovať množstvo kalórií i cukru. Vypočítajte si nutričnú hodnotu jednotlivých potravín, aby výsledná hodnota nebola nezdravou kombináciou inak zdravých potravín. Smoothie by malo obsahovať menej ako 400-500 kalórií.
  • Nepridávajte doň množstvo ingrediencií - Pridaním zdravých ingrediencií nič nepokazíte. No aj v tomto prípade platí, že menej je viac. Vyberajte si menšie množstvá.
  • Jeden pohár smoothie je tak akurát!
2018-09-28 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia