Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najvzácnejší domáci liek nájdete v každej v kuchyni: Osvedčená pomoc pri týchto chorobách!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Už v staroveku si ho ľudia cenili pre vynikajúce výživné, chuťové, ale aj konzervačné vlastnosti. Ako najrýchlejší a najlepší zdroj energie na zvýšenie svalovej činnosti a výkonnosti ho podávali napríklad vojakom a gladiátorom. Až do 18. storočia slúžil med ako hlavné sladidlo, no po rozšírení výroby trstinového a repného cukru jeho popularita klesla, opisuje doktorka Alžbeta Béderová, známa odborníčka na zdravé stravovanie.

 

„V mede je prítomných okolo 25 minerálov, z ktorých najvýznamnejšie sú železo, meď, mangán, ale aj sodík, draslík či fosfor. Aj škála vitamínov v mede je bohatá – obsahuje vitamíny zo skupiny B - B1, B2, B6, B12, kyselinu nikotínovú, pantoténovú, vitamín C, rutín a zo skupiny liposolubilných sú to vitamíny A, E a K. Uvedené zloženie naznačuje možnosti jeho použitia v prevencii, dietológii a pomocnej terapii celej populácie,“ vysvetľuje doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA).

Čítajte viac: Využite včelie produkty vo svoj prospech: Lekárka prezradila, kedy sú najúčinnejšie

Ako ďalej zdôrazňuje, deti do prvého roku života by med konzumovať nemali, ale vo vyššom veku má mnoho prínosov aj pre najmenších. Vďaka antibakteriálnym účinkom bráni chorobnému pôsobeniu stafylokokov, streptokokov či baktérií vyvolávajúcich infekcie močových ciest, črevné infekcie a záškrt. „Literatúra uvádza, že med sa v minulosti v krízových situáciách používal aj na vonkajšie použitie pri povrchových septických poraneniach a popáleninách,“ dopĺňa. Podľa lekárky má najviac antibakteriálnych účinkov lesný med.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravotné benefity konzumácie medu

  • Vysoký (70 až 80-percentný) obsah jednoduchých cukrov, ktorých výhodou je rýchla vstrebateľnosť z tenkého čreva do krvného obehu a okamžitá využiteľnosť energie.
  • Enzýmy, ktorú uľahčujú trávenie (za predpokladu, že med chránime pred svetlom a teplom)
  • Pravidelná konzumácia medu zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu a energetickú výkonnosť.
  • Med je vhodný ako podporná liečba napr. pri oneskorenom raste či chudokrvnosti.
  • Pri migrénach a nespavosti sa odporúča večer vypiť vodu s 3 lyžičkami jablčného octu a 2 lyžičkami medu.
  • Pri liečbe pečeňových ochorení sa s úspechom používa kvetový med s vysokým obsahom fruktózy.
  • Med sa úspešne používa ako podporná liečba pri zápale priedušiek a horných ciest dýchacích, pri kašli, pretože obsahuje tzv. terpény, ktoré pomáhajú vylučovať hlieny a zmierňujú kašeľ.
  • Preventívne podávanie medu sa odporúča pri ateroskleróze pre obsah minerálov a tiež lepšie okysličovanie srdcového svalu.
  • V období ťarchavosti med tlmí stavy nevoľnosti. Častou výhradou konzumentov je konzistencia medu. To, či bude med nadmerne cukornatieť, záleží od pomeru ovocného a hroznového cukru. Čím je viac ovocnej zložky, tým neskôr med skryštalizuje. Jeho kvality sa však týmto procesom nestrácajú.
Viac o téme: MedAlžbeta Béderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9