Neverte všetkému, čo ľudia hovoria: Mýtus, ktorý jablčný ocot vynáša až do nebies

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-21 15:00:00

Jablčný ocot je vraj malý kuchynský zázrak. Medzi gazdinkami kolujú mnohé chýry o jeho zdravotných účinkoch. Jedným z nich je aj tvrdenie, že pomáha pri artritíte. Podľa odborníkov by ste však nemali veriť všetkému, čo sa o ňom hovorí.

Skrášľuje, zoštíhľuje, prospieva tráveniu a potláča zápaly. Jablčný ocot je v očiach mnohých gazdiniek všeliekom na rozmanité druhy neduhov – vrátane artritídy. Hovorí sa o ňom, že pôsobí protizápalovo a zmierňuje opuchy aj bolesť podobne ako lieky. Podľa portálu Medicalnewstoday.com však neexistuje vedecký dôkaz, ktorý by mu takúto schopnosť pripisoval. 

Čítajte viac: Citrónová voda ako mýtus? Veľký omyl o trende, ktorý vám otvorí oči

Pomáha zhadzovať kilá?

Podľa niektorých výskumov by jablčný ocot skutočne mohol pomáhať chudnúť, pretože pozitívne vplýva na reguláciu hladiny krvného cukru a zrýchľuje metabolizmus. Ani v tomto prípade však dôkazy nie sú dostačujúce a bez výraznejšej zmeny životného štýlu veľké pokroky neurobíte.

Užívajte opatrne!

Keďže má jablčný ocot priveľmi kyslú chuť, pred pitím by ste ho mali zriediť s vodou. Predtým, než ho začnete užívať, informujte svojho lekára, môže totiž interagovať s určitými liekmi (napríklad pri cukrovke).

Nekonzumujte viac ako jednu až dve lyžice jablčného octu denne! Kúru tiež u niektorých ľudí môžu sprevádzať nepríjemné vedľajšie účinky, napríklad podráždenie hrdla, kožné vyrážky, nevoľnosť, nafukovanie, pálenie záhy či poškodenie zubnej skloviny.

Fotogaléria


Tagy:
jablčný ocot

2018-09-21 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia