Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skvost z rastlinnej ríše s kontroverznou povesťou: Konopné semienka ukrývajú skutočný poklad!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Konopné semienka sa pýšia honosným titulom – mnohí ich nazývajú superpotravinou. Dôvodom je bohatá nutričná hodnota semien a množstvo zdravotných benefitov, vďaka ktorým sa rastlina s kontroverznou povesťou teší rastúcej popularite medzi spotrebiteľmi.

Konopné semená sú produktom rastliny s latinským názvom Cannabis sativa, známej najmä pod názvom marihuana. Na rozdiel od fajčenia marihuany je však konzumácia konopných semien bezpečná a zdraviu prospešná. Najvyšší podiel psychoaktívnych látok obsahujú zelené časti rastliny, ktoré sa za účelom výroby drogy sušia. V semenách predávaných v obchode však nájdete len stopové množstvá týchto látok, prísne predpisy totiž zaväzujú pestovateľov dodávať na trh iba produkty s extrémne nízkou koncentráciou THC.

Čítajte viac: Najčastejšie užívaná ilegálna droga: Pozrite sa, čo všetko vám môže marihuana spôsobiť!

„Zázračnými“ látkami, ktoré rastline dávajú punc rastlinného liečiva, sú kanabinoidy, z ktorých najznámejší je tetrahydrokanabinol (THC) so psychotropnými účinkami, uvádza Medicalnewstoday.com. Semená obsahujú predovšetkým vysoký podiel bielkovín, vlákniny a vyvážený pomer nenasýtených mastných kyselín omega3- a omega-6. Zdravotné účinky nenasýtených mastných kyselín pre srdce a cievy netreba nikomu pripomínať. Látky ukryté v konopných semenách vynikajú antioxidačnými účinkami, vďaka ktorým ochoreniam nielen predchádzajú, ale ich tiež pomáhajú liečiť.

Kráľovský obsah živín

Obsah bielkovín v konopných semenách je porovnateľný s podielom proteínov vo vlčom bôbe. V jednej lyžici semien v priemere nájdete takmer desať gramov proteínov. Semiačka sú zdrojom všetkých deviatich esenciálnych aminokyselín, ktoré telo musí prijímať v strave.

Vláknina je sústredená najmä v plášti semien, preto by ste mali kupovať nelúpané konopné semená. Dostatočná konzumácia vlákniny prispieva k hladkému priebehu trávenia a je prevenciou rakoviny hrubého čreva. Skvost z rastlinnej ríše je tiež výborným zdrojom vitamínov skupiny B a vitamínu E. Takisto obsahuje cenné stopové prvky ako magnézium, železo, zinok, draslík a fosfor.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Unikátny zdravotný prínos

Podľa viacerých výskumov sú konopné semená zaujímavé aj svojimi preventívnymi a liečivými účinkami. Dôvodom je vysoký obsah kanabidiolu (CBD), ktorý spolu s ďalšími zlúčeninami protizápalové a neuroprotektívne účinky. Mozog chránia napríklad pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou.

Ukazuje sa, že konzumácia konopných semien by mohla zmierňovať prejavy artritídy, cukrovky 2. typu či metabolického syndrómu. Výťažky z konopy sa v niektorých prípadoch osvedčili aj ako pomocná liečba atopického ekzému, psoriázy a akné.

Konopné semená môžete konzumovať surové, varené, a dokonca aj pražené. Môžete ich zamiešať do jogurtu, šalátov, pečiva alebo do smoothie. Obľúbeným doplnkom výživy je aj za studena lisovaný konopný olej – do stravy môžete zaradiť jednu až dve lyžice oleja denne. Olej skúste vtierať i do pokožky. Ľahko sa vstrebáva, má antibakteriálne schopnosti a pôsobí regeneračne. Aj preto je obľúbenou zložkou masážnych olejov.

Viac o téme: KonopaKonopné semená
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9