Kedy povedať nie medu a škorici? Vedľajšie účinky, s ktorými musíte rátať!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-09-23 15:30:00

Dve potraviny, ktoré by sme bez mihnutia oka zaradili medzi zdravé produkty s priaznivými účinkami na ľudský organizmus, majú aj svoju druhú tvár. Poznáte ich možné vedľajšie účinky?

Med a škorica sa používajú na potravinárskej i liečebné účely celé stáročia. Obe považujeme za bezpečné. Sú osvedčenými ingredienciami pri pečení alebo príprave protichrípkového nápoja. Obsahujú antioxidačné zložky, ktoré majú priaznivé účinky na organizmus a taktiež pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Aj preto je také ťažké uveriť, že by mohli mať zdravé potraviny nejaký negatívny účinok na organizmus.

Čítajte tiež: Citrónová voda ako mýtus? Veľký omyl o trende, ktorý vám otvorí oči

Toxická škorica

Mletá škorica je široko používané korenie, ktoré nachádza svoje uplatnenie v kuchyni, hlavne pri pečení koláčov. Mnohí jej chuť využijú hlavne v zime na prípravu chutných vianočných zákuskov na. S jej dávkovaním však treba byť viac než opatrní. Obsahuje kumarín, toxickú látku, ktorá je nebezpečná pre pečeň a obličky.

Čítajte viac: Využite včelie produkty vo svoj prospech: Lekárka prezradila, kedy sú najúčinnejšie

Hlavne tehotné a dojčiace ženy a tiež ľudia so závažným ochorením obličiek alebo pečene by mali byť opatrní pri konzumácii škorice. Používajte ju so zvýšenou opatrnosťou, ak budete brať lieky na riedenie krvi, ako je aspirín či lieky na zníženie hladiny krvného cukru. Podľa odborníkov dospelému človeku stačí pol až jedna čajová lyžička denne (1 až 6 gramov).

Med rovnaký ako biely cukor?

Aj med považujeme za účinný liečebný prostriedok, ktorý navyše láka svojou sladkou chuťou. Môže však obsahovať nepatrné množstvo peľu s rizikom alergickej reakcie.

Deti do 1. roku by nemali jesť med kvôli riziku detského botulizmu. Je vyvolaný požitím potravy obsahujúcej botulotoxín. Asi 10 percent vzoriek medu obsahuje spóry baktérie Clostriidium botulinum. V čreve spóry vyklíčia a začnú produkovať jedovaté toxíny, čo trvá niekoľko dní až týždňov. Nezvyšujte dávku, ani na Vianoce.

Sladidlo, ktoré neublíži? Med je určite lepšou voľbou ako rafinovaný biely cukor. To však ešte neznamená, že ho môžete zjesť vo veľkom množstve. V skutočnosti je med a cukor vlastne rovnakou potravinou, rozdiel je len v množstve prospešných látok. Med obsahuje aj výživné látky vo forme vitamínov a minerálov, čo však nemožno povedať o cukre. Menej je niekedy viac. Platí to aj v prípade medu!

Fotogaléria


Tagy:
med škorica

2018-09-23 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia