Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Džem, marmeláda alebo lekvár? Odborníčka prezradila, ktorá z pochúťok je najzdravšia!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kto by nemal rád ovocné nátierky! Vedeli ste, že ich delíme až na tri druhy? Doktorky Alžbety Béderovej, známej odborníčky na zdravé stravovanie, sme sa spýtali, ktorá z nich je najlepšou voľbou na uspokojenie túžby po sladkom.

V obchodoch nájdeme tri druhy ovocných nátierok – džemy, marmelády a lekváre. Hoci sú všetky tri vyrobené z ovocia, len jedna z nich je vhodnejšia na častejšiu konzumáciu. Podľa slov doktorky Alžbety Béderovej z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚVZ BA) sa pochúťky pripravené z ovocia líšia v konzistencii, obsahu cukru aj použitého ovocia.

Čítajte viac: Najobľúbenejší nápoj jesene: Doktorka vysvetlila, prečo je burčiak elixírom zdravia

Najzdravšou zo sladkých ovocných pochúťok je džem, pretože obsahuje celé kúsky použitého ovocia, ktoré pred prípravou nemelieme, ale iba pokrájame.“ Ako ďalej vysvetľuje doktorka Béderová, „kvalitný džem by mal obsahovať viac ako 35 percent ovocného podielu.“ Keďže sa ovocie v prípade džemu varí spolu s cukrom, rýchlejšie dosiahne želanú rôsolovitú konzistenciu. V porovnaní s marmeládou je redší a jeho výhodou je obsah celých kúskov ovocia.

Pozor na obsah cukru!

„Marmeláda je hustejšia, pretože použité ovocie sa najprv pomelie alebo rozmixuje. Nesmie byť prezreté, vhodné je skôr nezrelé ovocie, pretože obsahuje väčšie množstvo kyselín a pektínu,“ spresňuje odborníčka a dopĺňa, že obsah pektínu v ovocí je rôzny, vyšší majú jablká, hrušky, egreše, ríbezle a menej napríklad višne a čerešne. Aby bola marmeláda hustá, pridávajú sa do nej pektíny a cukor. Vzhľadom na jej tuhšiu a priezračnejšiu konzistenciu sa pridáva predovšetkým do koláčov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

„Lekvár varíme z dozretého ovocia, najprv zo zmesi bez pridania cukru odparujeme vodu až do zhustnutia, následne pridáme primerané množstvo cukru, ktorý má okrem zjemnenia chuti aj konzervačné účinky. Je hutnejší, vhodný na chlebík, ale hlavne do koláčov,“ ozrejmuje lekárka.

Ako na záver doktorka Béderová upozorňuje, všetky ovocné nátierky majú bohatý obsah cukru, a preto by sme to s ich konzumáciou nemali preháňať: „Výhodou džemu je nižší obsah cukru a celé kúsky ovocia, preto je v porovnaní s lekvárom vhodnejšou nátierkou na chlieb. Lekvár je vhodnejší skôr na prípravu koláčov a zákuskov.“

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: LekvárDžemMarmeládaAlžbeta Béderová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9