Vegánske párky či sójové mlieko zo supermarketu? Neuveríte, čo všetko obsahujú!
Zdroj: gettyimages.com
Produkty zo sóje patria k potravinovým trendom, ktoré mnohí spotrebitelia považujú za zdravšiu alternatívu. Podľa odborníkov na zloženie potravín však doplácajú na svoju spotrebiteľskú nevedomosť.
Vegetariáni a vegáni sa dnes nemôžu sťažovať na nedostatok produktov, ktoré by spĺňali ich konzumné nároky. Takmer v každom obchode dnes kúpite bezmäsitú salámu, sójové párky a mlieko bez obsahu živočíšnych zložiek. Má to však háčik. Ako uvádza nemecký portál Focus.de, vysoko spracované vegánske výrobky obsahujú aj zložky, ktoré nie sú zdravé.
Čítajte viac: Život na zelenine a zbedačený organizmus: Štyri najväčšie riziká, o ktorých by ste mali vedieť
Podľa slov Kathariny Scherfovej z inštitútu Leibniz-Institut für Lebensmittel-Systembiologie na Technickej univerzite v Mníchove sa v mnohých „alternatívnych“ potravinách nachádzajú zahusťovadlá a prídavné látky, ktoré im dodávajú chuť a hustejšiu štruktúru, pretože inak by sa skladali prevažne z vody. Ich úlohou je napodobniť konzistenciu jogurtu alebo mlieka.
Mnohí spotrebitelia budú prekvapení, že až 90 percent sójového a mandľového mlieka tvorí voda. Hustotu získava vďaka zahusťovadlám ako svätojánsky chlieb (E410), guma gellan (E418) a pektín (E440). Podľa expertky na zloženie potravín stačia len tri percentá týchto látok na to, aby zahustili napríklad sójové mlieko.
Okrem vody a zahusťovadiel sa v populárnych vegánskych výrobkoch nachádza aj pridaný cukor či umelo pridané vitamíny a minerály, aby v nich boli všetky potrebné živiny. Z tohto pohľadu teda nie sú zdravšie než bežné produkty.
Syr a párky na vegánsky spôsob?
Syr bez obsahu živočíšnych zložiek nenahradí klasický mliečny syr. Vegánsky syr totiž veľmi často obsahuje aj pridané arómy a konzervačné látky. V porovnaní s klasickým syrom má vegánska alternatíva približne rovnaký počet kalórií, ale často v nej nájdeme viac soli a menej vápnika. Významnou zložkou vegánskeho syra je kokosový tuk alebo palmový tuk, teda oleje, ktoré neprospievajú srdcu a cievam.
Aj vegáni majú občas chuť na „mäso“. Podľa odborníka na výživu Gertrauda Huisinga však obsahujú vegánske párky či vegánska saláma viac soli a nasýtených mastných kyselín, než je zdravé. Preto by sme ich mali konzumovať len príležitostne.
Fotogaléria
sójové produkty vegánske potraviny