Veľký mýtus o mliečnych výrobkoch a mäse: Tuky vám môžu zachrániť život!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-06 15:30:00

Ak ste vylúčili mliečne výrobky zo stravy po tom, čo sa objavili znepokujujúce správy o ich škodlivosti, podľa najnovšieho výskumu prichádzate o veľa. Tieto potraviny sa totiž postarajú o zníženie rizika srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody a predčasnej smrti!

Mäso a mliečne výrobky ako steak a syr majú také zdravotné výhody, že by mali byť zavedené do jedálnička! Popri konzumácii ovocia, zeleniny a rýb nespracované živočíšne produkty výrazne znižujú riziko vzniku mozgovej príhody, srdcového infarktu a predčasnej smrti, ako potvrdil prieskum štúdie viac ako 218 000 ľudí.

Čítajte tiež: Dievčina na FOTO verí, že pozná recept na krásnu pleť: Toto vraj dokáže jedine moč

Ako upozorňujú výskumníci, predchádzajúce štúdie spájajú stravu bohatú na tuky s ochoreniami srdca. Vraj sa mýlia! Najnovšie zistenia naznačujú, že nasýtené tuky nemusia byť tak škodlivé, ako sa kedysi myslelo!

Keď hovoríme o výsledkoch publikovaných v The Lancet, autor štúdie profesor Salim Yusuf z McMaster University v Hamiltone v Kanade povedal: “Malo by sa prehodnotiť to, čo vlastne predstavuje vysokokvalitnú diétu pre globálnu populáciu. Napríklad naše výsledky ukazujú, že mliečne výrobky a mäso sú prospešné pre zdravie srdca a dlhú životnosť. "

Ako bol výskum vykonaný?

Výskumníci analyzovali päť štúdií s celkovým počtom viac ako 218 000 účastníkov z viac ako 50 krajín na piatich kontinentoch.

Spoluautor Dr. Mahshid Dehghan povedal: "Naše výsledky zrejme platia pre ľudí z rôznych častí sveta, takže zistenia sú celosvetovo platné."

Vedci rozdelili všetkých účastníkov štúdie do piatich skupín podľa kvality ich stravy. Tá bola založená na množstve skonzumovaného ovocia, zeleniny, strukovín, rýb, mäsa a mliečnych výrobkov. Tí, ktorí mali najvyššiu kvalitu stravovania, získali 18 alebo viac bodov, zatiaľ čo tí s najnižšími hodnotami dostali 11 alebo menej bodov. Celé obdobie až 25 rokov boli účastníci sledovaní, aby vedci zistili, či utrpeli srdcový infarkt alebo mozgovú príhodu či zomreli.

Nespracované mäso ako zdraviu prospešné

Výsledky naznačujú, že ľudia s najvyššou kvalitou stravovania, medzi ktoré patria aj nespracované živočíšne a rastlinné produkty, sú menej vystavení riziku srdcového infarktu, mŕtvice alebo srdcového zlyhania. Takéto stravovanie tiež znižuje riziko predčasného úmrtia zapríčineného mŕtvicou.

"Ľudia, ktorí konzumovali stravu s dôrazom na ovocie, zeleninu, orechy, strukoviny, ryby, mliečne výrobky a mäso, mali najnižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a predčasnej smrti. Pokiaľ ide o mäso, zistili sme, že nespracované mäso je spojené so zdravotnou výhodou,” povedal spoluautor Dr. Andrew Mente. 

Ďalšia štúdia naznačuje, že príjem sacharidov by mal tvoriť približne polovicu dennej spotreby kalórií. To umožňuje, aby do stravy boli zahrnuté aj iné živiny, ako napríklad bielkoviny a tuky.

V päťdesiatych rokoch minulého storočia sa začali vo veľkom rozoberať srdcové choroby. Vedci spochybnili, prečo ľudia žijúci v USA, severnej Európe a Spojenom kráľovstve boli náchylnejší na choroby srdca, zatiaľ čo ľudia v Stredozemí a Japonsku mali nižšie riziko. Štúdie obviňovali tuky, hlavne nasýtené odrody, ktoré sa nachádzajú v sadle a masle.

Napriek tomu vedci prieskumu dodávajú, že výsledky predchádzajúcich štúdií neboli opakované pri vykonávaní presnejších štatistických analýz alebo pri zbližovaní údajov.

Fotogaléria

2018-10-06 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia