Ľudia s cukrovkou by si mali strážiť jedálniček. Keď telo neprodukuje dostatok inzulínu, v krvi sa môže hromadiť glukóza, ktorá u pacientov vyvoláva nepríjemné zdravotné problémy. Prevenciou ťažkostí je aj správny výber potravín.
Ľudia s diabetom by si mali vyberať potraviny s nízkym alebo stredným glykemickým indexom (GI). Alebo je tiež možné kombinovať potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexom tak, aby bola ich glykemická hodnota vyvážená, uvádza Medicalnewstoday.com.
Čítajte viac: Jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť obezite a cukrovke: Pohár mlieka ako záchranca!
Chlieb
Chlieb je nepochybne sacharidová bomba, ale keď uprednostníte kvalitný celozrnný druh chleba, doprajete telu aj poriadnu porciu živín. A nielen to. Celozrnný kváskový chlieb výborne zasýti a vďaka vysokému obsahu vlákniny v krvi hladina cukru nestúpne tak rýchlo. Podľa výskumov je vhodné konzumovať najmä ražný chlieb, pretože telu pomáha efektívnejšie kontrolovať hladinu glukózy.
Ovocie
Ovocie si nemusíte odopierať ani pri cukrovke, pretože väčšina druhov ovocia má nižší glykemický index. Vyhýbajte sa však ananásom a melónom. Takisto konzumujte s opatrnosťou ovocné šťavy, pretože pri odšťavovaní sa odstraňujú aj zložky vlákniny. Odborníci odporúčajú konzumovať celé ovocie, resp. nespracované. Vyberajte si napríklad čučoriedky, jablká či hrozno, ktoré sú prevenciou cukrovky typu 2.
Zemiaky
Hoci majú klasické zemiaky vysokú hladinu glykemického indexu, sladké zemiaky, batáty, naopak, zabraňujú dramatickému zvýšeniu glukózy v krvi. Vyskúšajte z nich urobiť hranolčeky a neobanujete!
Ovsené vločky a otruby
Vedeli ste, že ovsené vločky obsahujú betaglukány schopné regulujúce hladinu cukru v krvi? Betaglukány zvyšujú citlivosť na inzulín a pomáhajú tiež znižovať hladinu tukov v krvi. S konzumáciou ovsených vločiek by ste to však nemali preháňať, pretože šálka ovsených vločiek obsahuje približne 28 gramov sacharidov.
Orechy
Orechy sú superpotravinou, ktorá neprispieva len ľuďom s cukrovkou. Sú štedrým zdrojov proteínov, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Vynikajú tiež obsahom antioxidantov, flavonoidov a minerálov. Navyše, majú nízky glykemický index.
Strukoviny
Fazuľu, hrach, cícer či šošovicu môžete konzumovať s čistým svedomím, pretože majú veľmi nízky glykemický index. Ich pravidelná konzumácia môže zlepšiť reguláciu hladiny cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu proteínov, vlákniny a komplexných sacharidov patria strukoviny k najzdravším potravinám.
Cesnak
Aj cesnak obsahuje zlúčeniny schopné znižovať hladinu cukru v krvi. Okrem toho je tiež známym ľudovým liečivom – účinným domácim antibiotikom. Môžete ho jesť surový aj varený, ako vám je po chuti.
Ryby
Ryby sú skvelou potravinou pre všetkých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu. Keďže neobsahujú žiadne sacharidy, sú výbornou voľbou pre ľudí s diabetom. Výskumy naznačujú, že ryby vylovené zo studených vôd by mohli cukrovke predchádzať lepšie než tie, ktoré žijú v teplejších oblastiach. Typickým príkladom rýb zo studených vôd sú tresky.
Jogurt
Každodenná konzumácia jogurtu môže znížiť riziko cukrovky typu 2, naznačujú výskumy. Vyberajte si však nesladené, resp. nedochucované biele jogurty, ktoré majú nízky glykemický index.