Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť obezite a cukrovke: Pohár mlieka ako záchranca!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci to na prvý pohľad môže znieť zvláštne, podľa vedcov je to tak! Stačí vám pohár mlieka na raňajky a choroby nebudú mať šancu. Reč je o nebezpečnej obezite a cukrovke. Ako je to možné?!

Udrží choroby na uzde

Každodenné pitie mlieka s vašimi raňajkami by mohlo znamenať menšiu pravdepodobnosť, že budete obézni alebo diabetici, zistila štúdia! Stačí pritom pohár kravského mlieka s obsahom 250 ml alebo ráno ako súčasť cereálií a výsledok na seba nenechá dlho čakať. Riziko cukrovky 2. typu a obezity sa zníži! Môže za to zníženie hladiny cukru v krvi. 

Čítajte tiež: Čo dokážu slivky, keď ich dáte do mrazničky? Úžasná premena letného ovocia!

Predpokladá sa, že ide o bielkovinu v mlieku, ktorá spôsobuje tento účinok uvoľnením hormónov, ktoré spomaľujú trávenie a spôsobujú, že ľudia sú neskôr menej hladní.

Vedúci štúdie, profesor Douglas Goff z University of Guelph v kanadskom Ontáriu tvrdí, že mlieko by mohlo udržať cukrovku a obezitu na uzde. 

"Táto štúdia potvrdzuje dôležitosť mlieka v čase raňajok, aby pomohla pri pomalšom trávení sacharidov a pomohla udržať nižšiu hladinu cukru v krvi. Odborníci na výživu odjakživa zdôrazňovali dôležitosť zdravých raňajok a táto štúdia by to mala podporiť pridaním mlieka do raňajok."

Kanadskí vedci tvrdia, že objav je dôležitý, pretože diabetes typu 2 a obezita sú "hlavnými problémami”, čo sa týka ľudského zdravia.

Čím viac bielkovín, tým lepšie

Výskumníci na univerzite v Guelphu v Ontáriu uskutočnili štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 32 ľudí, ktorí skúmali účinky pitia 250 ml mlieka na raňajky. Účastníci predtým nejedli a dostali buď mlieko s vysokým obsahom bielkovín, mlieko s normálnou hladinou bielkovín alebo vodu vyrobenú tak, aby vyzerala ako mlieko. Mlieko si dali spolu s ovsenými vločkami a ich hladina glukózy v krvi sa merala v priebehu dňa.

Jednoduchý spôsob, ako sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Štúdia zistila, že mlieko znižuje hladinu cukru v krvi po jedle - viac ako pitná voda - a čím viac bielkovín v mlieku, tým viac sa zníži hladina cukru. To by mohlo pomôcť v boji proti cukrovke 2. typu, pretože tento stav je spôsobený a zhoršený nekontrolovateľnými hladinami cukru v krvi. Bielkovina v mlieku spôsobuje, že ľudia sa cítia plní, čím sa znižuje chuť do jedla

Mlieko obsahuje dva druhy bielkovín - srvátku a kazeín. Vedci zmenili pomery v rôznych testoch, aby zistili účinky rôznych typov. Zistili, že trávenie srvátkového proteínu spôsobuje, že ľudia sa cítia plnšie rýchlejšie, zatiaľ čo kazeínový proteín poskytuje dlhodobejší účinok. Mlieko obsahujúce viac bielkovín má ešte silnejšie účinky, ako výskum naznačuje.

Pitie mlieka ako súčasť raňajok s vysokým obsahom sacharidov tiež zvyšuje tieto účinky na hladinu cukru v krvi a chuť do jedla. Výskumníci naznačujú, že by to mohlo byť použité ako metóda kontroly stravovania ľudí a potenciálne im brániť v tom, aby sa stali obéznymi.

Vedúci výskumník profesor Douglas Goff povedal: "Metabolické choroby sú na vzostupe celosvetovo, s diabetom 2. typu a obezitou ako hlavnými problémami v ľudskom zdraví. Existuje preto spôsob ako vyvinúť stratégie, čo sa týka stravovania, na znižovanie rizika a manažment obezity a cukrovky, aby spotrebitelia mohli zlepšiť svoje osobné zdravie."

Tím zistil, že ak sa množstvo bielkovín zvyšuje, ľudia sa cítia plnší dlhšie. Je to teda jasné. Mlieko, ktoré sa konzumovalo s raňajkami s vysokým obsahom uhľohydrátov znížilo hladinu glukózy v krvi aj po obede a mlieko s vysokým obsahom bielkovín malo väčší účinok. Výsledky boli publikované v Journal of Dairy Science.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9