Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zatočí s civilizačnou chorobou, ktorá útočí na mnohých ľudí: Bežná potravina mení črevné baktérie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Počet chorých narastá a s ním aj diagnóz, ktoré počuť z dverí lekárov. Cukrovka 2. typu, inak nazývaná ako choroba blahobytu, vzniká pri pasívnom spôsobe života. Priveľa stresu, nezdravej stravy a málo pohybu vedú k vzniku tohto civilizačného ochorenia.

Lepšie riadia glukózu

Nový výskum dáva huby na piedestál! Podľa neho pravidelná dávka húb na tanieri každý deň môže zabrániť cukrovke 2. typu. Zistili to na základe experimentu s myšami, ktoré boli kŕmené bielymi hubami. Tie zvýšili hladinu baktérií v čreve, ktoré sa podieľajú na produkcii glukózy. Čo sa týka dávky, ekvivalentom pre ľudí je 85 gramov. 

Čítajte tiež: Viete poskytnúť prvú pomoc pri anafylaktickom šoku? Toto urobte ako prvé!

Autorka štúdie profesorka Margherita Cantorna z Pennsylvánskej štátnej univerzity povedala: “Lepšie riadenie glukózy má vplyv na cukrovku, ako aj na iné metabolické ochorenia."

Diabetes typu 1 sa vyskytuje vtedy, keď hladiny glukózy vzrastú v dôsledku nedostatku hormónu inzulínu, ktorý reguluje pohyb glukózy v bunkách a z buniek. Pri cukrovke typu 2 sú hladiny inzulínu nedostatočné alebo telo nereaguje na hormón. Okolo 3,2 milióna ľudí vo Veľkej Británii je diagnostikovaných s diabetom, z ktorých 10% má diabetes typu 1. Diabetes 1. typu postihuje približne 1,25 milióna ľudí žijúcich v USA, zatiaľ čo 9,4% populácie má typ 2.

Ako bol výskum vykonaný?

Výskumníci analyzovali dva typy myší. Prvé mali črevné baktérie, zatiaľ čo ostatné nemali. 

Profesorka Cantorna vysvetlila: "Môžete porovnať myši s mikroflórou a myši bez baktérií, aby ste získali predstavu o výhodách mikroflóry."

Všetky hlodavce boli kŕmené dennou dávkou húb, čo je ekvivalent približne 85g dávky pre ľudí. Nie je jasné, ako dlho boli zvieratá kŕmené jedlými hubami.

Výsledky publikované v časopise Journal of Functional Foods naznačujú, že konzumácia húb zvyšuje hladinu baktérií Prevotella u myší. Prevotella produkuje kyseliny propionát a sukcinát, ktoré zohrávajú úlohu pri expresii génov, ktoré riadia produkciu glukózy. Vedci dúfajú, že experiment zopakujú u obéznych myší, rovnako ako u ľudí.

“Je jasné, že takmer každá zmena, ktorú urobíte v strave, mení mikroflóru,” povedala profesorka Cantorna. 

Zatočí s civilizačnou chorobou,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Liečba v tabletkách? 

Vlani v júni bol zverejnený výskum, v ktorom vedci navrhli vytvoriť inzulínovú pilulku, ktorá by mohla signalizovať koniec injekcií pre diabetikov. Na rozdiel od predchádzajúcich neúspešných pokusov o orálnu liečbu cukrovky, tabletka prežije v kyslom prostredí žalúdka a uvoľňuje inzulín do krvného riečišťa..

Potkanom bola podaná nepomenovaná pilulka, ich hladina glukózy v krvi klesla o 38% za dve hodiny a 45% po 10 hodinách, v porovnaní s 49% poklesom o 60 minút medzi jednotlivými injekciami inzulínu. Vedci sa domnievajú, že liek môže prekonať bolesť a fóbiu z ihiel, ktorú majú mnohí diabetici.

"Táto štúdia poukazuje na pozoruhodné výsledky, keď inzulín podávaný ústami funguje rovnako ako bežná injekcia”. Dr Mark Prausnitz z Technologického inštitútu v Gruzínsku, ktorý sa nezúčastnil štúdie, uviedol:

Nie je jasné, kedy by mohol byť liek dostupný a či by to bolo užitočné pre pacientov s diabetom typu 1 alebo 2.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9