Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepšia prírodná zbraň proti rakovine: Účinky tejto zeleniny prekonávajú očakávania!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Konzumujete málo zeleniny? Robíte chybu! Podľa novej štúdie z londýnskeho Francis Crick Inštitútu obsahujú niektoré druhy zeleniny vzácne látky schopné chrániť hrubé črevo pred rakovinou.

Prírodnou zbraňou proti rakovine môže byť aj konzumácia brokolice, kelu a kapusty, vyplýva zo štúdie zverejnenej v magazíne Immunity. Vedci v rámci nej testovali účinky konzumácie indol-3-karbinolu na myšiach, ktorého bohatým zdrojom sú hlúboviny.

Čítajte viac: Hrozí vám predčasná smrť? Riziko predpovedá skrytý prejav, odhalí ho toaleta!

Výskumníci hovoria o prvom jasnom dôkaze, že indol-3-karbinol dokáže aktivovať proteín známy ako arylový uhľovodíkový receptor (AhR). Ten vysiela signály z vnútorného prostredia až k imunitným bunkám a epiteliálnym bunkách črevnej výstelky. Je dôležitým spúšťačom imunitnej reakcie, ktorá potláča zápal.

Potláča zápalovú reakciu

„Skúmali sme geneticky modifikované myši, ktorých organizmus nedokázal produkovať ani aktivovať AhR. Zistili sme, že sa u nich ľahko vyvinul zápal čriev, ktorý progradoval na rakovinu hrubého čreva,“ uviedla doktorka Amina Metidji, jedna z autorov štúdie. Dodala, že keď myši výskumný tím začal kŕmiť stravou obohatenou o indol-3-karbinol, u zvierat sa zápal čriev ani rakovina neobjavili. Ochranný efekt indol-3-karbinolu sa potvrdil aj v prípade zvierat, u ktorých sa už ochorenie začalo rozvíjať, pretože po kŕmení indol-3-karbinolom sa u nich karcinogénny proces zmiernil.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

AhR má podľa vedcov schopnosť opravovať poškodené bunky epitelu a zabraňovať ich nekontrolovanému deleniu. V praxi to znamená, že zmena stravovacích návykov môže významne eliminovať vplyv rizikových faktorov, resp. zmierniť alebo spomaliť prejavy rakoviny hrubého čreva.

Vedci predpokladajú, že by mohol mať indol-3-karbinol podobné účinky aj na človeka. Jeho zdrojom sú predovšetkým hlúboviny, ako brokolica, kel, kapusta či karfiol. Výskumníci chcú najbližšie uskutočniť podobný pokus aj na ľuďoch, pretože viaceré epidemiologické štúdie naznačujú, že konzumácia zeleniny je prevenciou rakoviny.

Viac o téme: Rakovina hrubého črevaHlúboviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9