Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Melón, ako ho nepoznáte: Keď sa zdravé ovocie vo vašom žalúdku zmení na pohromu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Melón sa môže zdať na prvý pohľad ako chutným a zdravým spôsobom, ako sa osviežiť v týchto horúčavách. Obsahuje veľa vody a ak je studený, prináša dokonalé osvieženie! Treba však myslieť aj na svoje brucho, v ktorom môže narobiť doslova katastrofu!

Letné ovocie v sebe skrýva nielen veľa vody, ktorá sa postará o hydratáciu organizmu. O ostatných látkach, ktoré obsahuje sa až tak nehovorí! Pritom nie u každého môžu pôsobiť priaznivo, ba práve naopak. Môžu narušiť fungovanie tráviaceho systému a výsledkom budú nepríjemné problémy, vrátane pálenia záhy. 

Čítajte tiež: Večná dilema okolo tresky v majonéze: Známy gastroenterológ prezradil, čím je výnimočná

Nebezpečné sacharidy v ovocí

Melón teda nie je až taký neškodný. Má vysoký obsah fruktózy, frktánov a polyolov, ktoré sa podľa rd.com zaraďujú do tzv. FODMAP. Ide o molekuly sacharidov, ktoré tráviaca sústava u väčšiny ľudí nedokáže efektívne rozložiť, správne stráviť a vstrebať. Sacharidy typu FODMAP sa vyskytujú v bežných potravinách, ktoré jeme. Možno práve to je dôvod, prečo vás po konzumácii nejakej potraviny páli záhy alebo cítite nepokoj v žalúdku! Tieto sacharidy nájdeme napr. v jablkách, hruškách, cesnaku, medu, nápojoch či v strukovinách. Všetko pritom ide na prvý pohľad o zdravé potraviny!

Čo hrozí? 

Všeobecne platí, že čím viac sacharidov typu FODMAP, tým je väčšia pravdepodobnosť vzniku tráviacich problémov. Tie dokážu narobiť v tenkom i hrubom čreve.

Melón, ako ho nepoznáte:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nahromadenie týchto sacharidov v tenkom čreve môže viesť k zmene črevnej mikroflóry, čo môže mať za následok chronický zápal sliznice, taktiež k nadmernej produkcii plynov či k väčšiemu objemu zadržanej nevstrebanej vody. Hrozí plynatosť, pocit balóna v bruchu a tráviacich problémov. Tieto sacharidy sa postupne dostanú z tenkého čreva do hrubého, v ktorom môžu narobiť ešte väčšie problémy! Hrozia väčšie bolestivé kŕče v hrubom čreve a ešte masívnejšia tvorba plynov.

Riešenie

Ak ste spozorovali, že máte tráviace problémy, dôležité je zistiť a identifikovať, ktoré potraviny vám robia problémy a taktiež aké množstvo týchto potravín vaše telo toleruje a nespôsobuje vám tráviace ťažkosti. Ideálna je diéta s nízkym obsahom sacharidov typu FODMAP. Tú je však vhodné podstúpiť pod dohľadom odborníka, resp. lekára. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9