Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nenápadná zelenina ukazuje svoju pravú tvár: Kaleráb ako klenot všetkých zdravých potravín!

(Zdroj: gettyimages.com)

Zvykneme ho používať do polievok alebo vôbec. Kaleráb by pritom mal byť jednou z top zelenín, ktoré dokážu vo veľkom ovplyvniť chod nášho organizmu. Neveríte? Presvedčte sa o tom sami a objavte skryté účinky tejto, na prvý pohľad nenápadnej, zeleniny!

Kaleráb je trefou do čierneho, ak chcete dodať svojmu telu dávku vitamínov! Obsahuje až 60 mg vitamínu C v 100 g, taktiež vitamín E, B, kyselinu listovú, draslík, vápnik, železo a zinok. Málokto vie, že sa v ňom nachádzajú zlúčeniny síry, ktoré pôsobia proti baktériám. Selén je taktiež jeho zložkou, chráni pred voľnými radikálmi a pred artériosklerózou.  

Čítajte tiež: Na muža (69) pálilo 28 rokov slnko: Pozrite sa, ako zmenilo jeho tvár na FOTO

Podporí krásu

Kto by to bol povedal, že vám kaleráb pomôže ku kráse! Okrem iného za to môže obsah biotínu, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy a pokožku. Máte problém s lámavými nechtami či vlasmi? Stráca vaša hriva objem a lesk? Riešením je zaradenie kalerábu do jedálnička. Keďže má táto zelenina aj protizápalové účinky, pomôže vám rýchlejšie sa zbaviť akné a nepríjemných vyrážok. 

Skvelý na srdce

Výnimočný je však aj v niečom inom. V kalerábe je zastúpený draslík, ktorý je dôležitý pre zdravie najdôležitejšieho telesného orgánu - srdca. Považuje sa za dôležitú zložku bunkových a telesných tekutín, ktoré pomáhajú riadiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak takým spôsobom, že bojujú proti účinkom sodíka. 

Listy nezahadzujte!

Kaleráb je skvelým pomocníkom pre tých, ktorí bojujú s nepríjemným zdravotným problémom - so zápchou. Môže za to množstvo vlákniny, ktorú obahuje. Taktiež urýchľuje vylučovanie žlče a jej prenos do čriev. Kašlite na tabletky a dajte si kaleráb! Výborné sú tiež mladé listy, ktoré obsahujú množstvo vitamínu C a dokonca trikrát viac vápnika ako samotný koreň kalerábu. 

Pomocník pri diéte

Ak sa nachádzate práve v procese chudnutia, kaleráb by mal byť jednou z potravín vo vašom jedálníčku. Postará sa o energiu, ktorou budete prekypovať a vitalitu a pritom podporí váš redukčný plán. V 100 g kalerábu sa nachádza približne 120 kj. Dá váš metabolizmus do poriadku, zbaví vaše telo prebytočnej vody a taktiež vám pomôže aj psychicky! Budete lepšie prekonávať stres. 

Kaleráb sa dá jesť surový alebo tepelne upravený. Väčšina ho pozná ako prísadu do polievok, no môžete ho tiež opražiť na oleji či dať zapiecť. Dokonca je vhodný do nátierok či na prípravu placiek. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9