Hitom sú čierne potraviny s aktívnym uhlím: O tomto zdravotnom účinku by ste mali vedieť!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-07 13:00:00

Konzumný trh ovládol bizarný trend – čierne potraviny. Mnohí ľudia veria, že jedlá obsahujúce živočíšne (aktívne) uhlie sú zdravšie. Je to ale skutočne tak? Alebo ide len o vydarený marketingový trik?

Čierne pečivo, zmrzlina, sušienky či pizza. Trend s využitím živočíšneho uhlia sa nebadane vkradol do kozmetiky aj potravinárstva. Ešte donedávna sme živočíšne uhlie poznali len v podobe tabletiek pri problémoch s trávením a dnes ho do potravín pridávame ako cukor.

Čítajte viac: Najväčšia diétna dilema vyriešená: Odpoveď, či je lepšie jesť menej cukru alebo tuku

Sľubujeme si od neho detoxikačný efekt. No nie je to len marketingová ilúzia, ktorá nachytala spotrebiteľov? Najprv jej podľahli Japonci bažiaci po senzáciách, potom Američania a čoskoro aj Európania.

Viaže na seba aj dôležité živiny a lieky!

Podľa nemeckého portálu Focus.de môže aktívne uhlie v potravinách ovplyvniť účinok niektorých liekov, napríklad antikoncepčných tabletiek. V prípade, že ho zjeme priveľa, môže byť príčinou zápchy. Navyše, keďže je aktívne uhlie schopné na seba viazať rôzne látky, okrem patogénov môže viazať aj živiny, čiže vitamíny alebo minerály.

Podľa expertov je dôležité, aby ste potravín s prídavkom čierneho uhlia neskonzumovali priveľa. Pri občasnej a striedmej konzumácii by vám nemali nijako uškodiť. Mali by ste však myslieť na to, že živočíšne uhlie na seba viaže látky, ktoré ste skonzumovali predtým, čo môže byť nežiaduce najmä v súvislosti s užívanými liekmi.

 

Fotogaléria


Tagy:
čierne potraviny živočíšne aktívne uhlie

2018-08-07 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia