Elixír vitality alebo nebezpečná pasca? Nápoj z kombuchy môže mať dvojaký účinok

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-18 06:00:00

Mnohí ľudia ju považujú za prírodný zázrak. Kombucha je rôsolovitá huba, ktorú možno pestovať v bežných domácich podmienkach. Nápoj z nej má podľa Číňanov a Japoncov blahodarný vplyv na celý organizmus.

O kombuche počul už nejeden z nás, ale málokto ju vyskúšal. Názov kombucha v podstate označuje skvasený čaj, ktorý je v ázijských krajinách obľúbený už tisíce rokov. Dôvodom sú jeho mimoriadne priaznivé účinky na zdravie. Či sú však chýry o prospešnosti kombuchy pravdivé, na to veda spoľahlivú odpoveď neponúka.

Čítajte viac: Kvasinky sú všade okolo nás: Väčšina ľudí verí fáme, ktorá z choroby obviňuje cukor

Nápoj sa skladá z troch jednoduchých zložiek: cukru, čierneho čaju a kombuchovej kultúry. Čajovú zmes je potrebné nechať kvasiť pri izbovej teplote v uzavretej nádobe viac ako týždeň, kým nápoj nedosiahne svoju typickú sladko-kyslú chuť, ktorá pripomína burčiak.

Milovníci kombuchy veria, že nápoj podporuje trávenie, detoxikuje organizmus, posilňuje imunitu, je prevenciou rakoviny a takisto má jeho pitie zoštíhľujúci efekt. Obsahuje totiž množstvo užitočných probiotických kultúr, ktoré majú priaznivý vplyv na celý organizmus (likvidujú napríklad škodlivé kvasinky rodu Candida). Kombucha je takisto bohatým zdrojom vitamínov skupiny B či antioxidantov.

Netušené riziká

Predtým, než začnete kombuchu pestovať a piť, dbajte o to, aby bol fermentovaný nápoj skutočne pripravený správnym spôsobom, resp. podľa overeného receptu a s dodržaním hygienických zásad. Nápoj by nemal obsahovať priveľa cukru a v najlepšom prípade by ste kombuchu mali kupovať len z dôveryhodných zdrojov.

Keďže v nápoji prekvitajú baktérie, existuje riziko, že môže obsahovať aj plesne alebo škodlivé patogény. Podľa portálu Webmd.com môže byť pitie kombuchy v takom prípade nebezpečné – môže narušiť funkciu pečene, vyvolať alergické reakcie, vracanie alebo okyslenie organizme - laktátovú acidózu (nahromadenie kyseliny mliečnej v organizme), čo môže vyústiť aj do život ohrozujúceho stavu.

 

Fotogaléria


Tagy:
kombucha kvasený čaj

2018-08-18 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia