Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežný zlozvyk, ktorým sa púšťaťe do veľkého hazardu: Toto už nerobte pri pití čaju!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ako si najradšej vychutnávate čaj? Väčšina by zrejme povedala, s pár lyžičkami cukru. A to je ten problém. Samozrejme, každý vie, že biely cukor sa považuje za jed 21. storočia. No stačia už len dve a pol lyžičky, ktoré pridáte do svojho obľúbeného čaju, a odrazí sa to na zdraví vášho mozgu!


Pre niekoho málo, pre váš mozog už veľa! Stačí si osladiť nápoj menej ako troma lyžičkami cukru a riziko nebezpečnej choroby sa u vás zvýši, ako tvrdí nový výskum. Podľa americkej štúdie len sladenie nápojov a jedla dvomi a pol lyžičkami cukru spôsobuje, že ľudia majú o 54 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku Alzheimerovej choroby. Ak sa každý deň radi oddávate sladkej chuti limonády, zvyšujete zase riziko demencie o 47 % v porovnaní s tými, ktorí konzumujú nápoje len raz za tri mesiace.

Čítajte tiež: Príbeh Slovensky s rakovinou chytí za srdce: Po pôrode boj o život!

Dr. Doug Brown, hlavný politik a výskumník zo spoločnosti Alzheimer potvrdil hrozivé zistenie: "Konzumácia veľkého množstva cukru súvisí s cukrovkou 2. typu a predchádzajúci výskum identifikoval túto cukrovku ako rizikový faktor pre demenciu. Táto štúdia podporuje toto zistenie, čo naznačuje, že nadmerný cukor môže zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby a tiež všetky druhy cukru - od ovocnej šťavy až po limonádu - majú rovnaký vplyv. Znížením spotreby šumivých nápojov, sladkostí a koláčov a konzumáciou pestrej a vyváženej stravy budeme schopní znížiť riziko vzniku demencie v neskoršom živote."

Ako bol výskum vykonaný?

Výskumníci z Columbijskej univerzity pozorovali 2 226 ľudí, ktorí počas uplynulých siedmich rokov neutrpeli demenciu. Na začiatku štúdie účastníci vyplnili dotazníky o tom, či si pridávali cukor do jedál alebo do nápojov. Z účastníkov až 429 osôb utrpelo počas štúdie Alzheimerovu chorobu.

Výsledky ďalej naznačujú, že ľudia, ktorí pridávajú 30,3 gramov cukru do jedla alebo nápojov každý deň, majú o 33 percent vyššiu pravdepodobnosť vývoja Alzheimerovej choroby než tí, ktorí konzumujú len 5,8 gramov. Tí, ktorí konzumujú veľké množstvo ovocných nealkoholických nápojov majú o 27% vyššiu pravdepodobnosť výskytu demencie než tých, ktorí pijú najmenej. Zistenia boli prezentované na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie v Chicagu.

Bežný zlozvyk, ktorým sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktorá diéta zachráni našu pamäť?

Spomínané zistenie prichádza po tom, čo predchádzajúci výskum ukázal, že konzumácia stravy, inšpirovanej Vikingami, môže znížiť riziko demencie až o 30 %. Ide o severskú diétu, ktorá zahŕňa konzumáciu morských živočíchov, celých obilnín a orechov, čo znižuje riziko kognitívneho poklesu u ľudí, najmä v kombinácii s aktívnym životným štýlom, ako zistila štúdia Tianjin Medical University v Číne. Podobne ako v prípade stredomorskej stravy, tento spôsob stravovania podporuje domáce jedlá s malým množstvom cukru.

Predchádzajúce výskumy naznačujú protizápalové vlastnosti základných stredomorských potravín, ako sú napríklad mastné ryby a zelenina, ktoré zabraňujú demencii zastavením poškodenia krvných ciev v mozgu.

"Diéta a aktívna liečba - duševne aj fyzicky - sú kľúčovými faktormi, pokiaľ ide o obmedzenie rizika vzniku demencie, ale táto štúdia pokročila ďalej a zistila, že kombinovanie obidvoch činností môže znížiť kognitívny pokles?" hovorí Dr. Brown. "Tieto výsledky podporujú zistenia vlastného financovaného výskumu o tom, ako to, čo jeme, môže znížiť riziko vzniku problémov s pamäťou a myslením."

Hoci vek sa považuje za najväčší rizikový faktor pre demenciu, existujú veci, ktoré môžete spraviť teraz, aby sme pomohli znížiť šance na rozvoj stavu. Sú nimi zdravé stravovanie a udržanie aktívneho tela a mysle. Idete do toho?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9