Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pod hrubou kôrou zázrak na počkanie: Pomelo ako ho nepoznáte!

(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci ide o klasické citrusové ovocie, v našom jedálničku sa nevyskytuje tak časo ako by malo. Pomelo by sme nemali podceňovať! Toto, na prvý pohľad, nenápadné ovocie z juhovýchodnej Ázie prekvapí svojimi účinkami na ľudské telo. Po tomto zistení si poň pobežíte do obchodu!

 

Vyzerá ako obrovský pomaranč a chutí takmer ako grapefruit. Pomelo má najhrubšiu kožu zo všetkých citrusov, má až 5 cm! Pod ňou sa však skrýva mäsitá, čerstvá a šťavnatá dužina, ktorá je žltá alebo ružová. Pre niektorých je kyslá, pre iných zase príliš horká. Jedno je však isté. Nachádza sa v nej vysoká dávka vitamínov a minerálov a tiež iných zdraviu prospešných látok! Tie z neho robia výnimočné ovocie, čo by na pomelo málokto povedal!

Čítajte tiež: Lacný trik, ktorý vyvolal ošiaľ: Takto sa zbavíte spálenej pokožky za 30 minút!

Spomaľuje starnutie

V pomele sa nachádza veľa vitamínu C, ktorý je známy hlavne pre svoj boj proti infekciám. Okrem toho v ňom nájdeme antioxidanty, ktoré spomaľujú starnutie. Málokto však vie o jeho povzbudzujúcich a antidepresívnych vlastnostiach. Máte zlú náladu? Dajte si pomelo! Cenné zložky v ňom obsiahnuté sa postarajú o spomalenie kôrnatenie tepien, detoxikáciu organizmu a taktiež o zníženie obsahu cholesterolu v krvi.

Aj na osteoporózu

Pomelo je skvelé konzumovať spolu s doplnkami s obahom železa. Vitamín C, ktorý obsahuje ovocie, totiž zvyšuje vstrebávanie železa v organizme. Draslík, ktorý je taktiež v ovocí, je zase nevyhnutný pre správne vstrebávanie esenciálnych minerálov a zachovanie hustoty kostného vápnika. Preto by sa dalo povedať, že pomelo je skvelým bojovníkom proti osteoporóze.

Chráni pred chorobami

Toto ovocie sa môže pochváliť bohatým obsahom antioxidantov, ktoré dokážu spomaliť proces starnutia. Taktiež chránia pred mnohými chorobami, vrátane rakoviny a srdcových ochorení, ktoré sú často za tisíckami úmrtí ročne! Telo doslova vyčistia od voľných radikálov, ktoré dokážu narobiť v tele poriadne zmeny, no v tom negatívnom zmysle.

Vláknina je taktiež zastúpená v ovocí. Tá sa zase postará o odstránenie zažívacích problémov ako je napr. hnačka či zápcha. Jedlá časť pomela má v sebe približne 25 % dennej potreby vlákniny, ktorá zabezpečí plynulý pohyb čriev. To však ani z´daleko nie je všetko! Zabraňuje tvorbe hemoroidov a nebezpečnej rakoviny hrubého čreva.

Nezabúdajte na pomelovú kôru

Sústrediť by sme sa však nemali len na dužinu! Pomelová kôra by taktiež nmala byť súčasťou jedálníčka. Je bohatá na bioflavonoidy, látky, ktoré znižujú vznik rizika rakoviny pankreasu, čriev i prsníka. Šireniu buniek rakoviny prsníka nedá žiadnu šancu! Umožňuje telu odstrániť prebytočný estrogén.

Slabá imunita? Žiadny problém vďaka konzumácii pomela! Ak ho budete mať pravidelne na tanieri, môžete sa rozlúčiť s nádchou, kašľom, zápalom a pľúcnymi zdravotnými ťažkosťami.  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9