Kukurica patrí k neodmysliteľným plodinám letných mesiacov. Nielenže nám chutí, ale aj dobre zasýti. Vzápätí ale bilancia o jej kladoch končí. Väčšina ľudí totiž kukuricu považuje za nezdravú, kalorickú pochutinu. Je to však naozaj tak?
Ako prví si na modernej odrode kukurice pochutnávali Aztékovia. Z Ameriky sa táto rastlina s chutnými plodmi rozšírila do celého sveta. Veď kto by nepoznal kukuričné lupienky alebo pukance?!
Čítajte viac: Doprajte si oranžový zázrak: Jediný pomaranč denne vedie k úžasnému zdravotnému benefitu!
Kukurica býva prehnane označovaná za kalorickú bombu. Má síce vysoký obsah sacharidov, ale zároveň zasýti tak komplexne, ako máloktorá potravina. Obsahuje tiež bielkoviny a nájdete v nej aj množstvo minerálov a vitamínov. Známe kukuričné karotenoidy luteín a zeaxantín s antioxidačným účinkom podľa vedcov chránia zrak pred poškodením, uvádza Naturalfoodseries.com.
Z minerálov je v kukurici najviac zastúpené železo (2,7 miligramov železa na 100 gramov kukurice), ktoré je prevenciou anémie. Mangán zasa pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. O správnu činnosť nervovej sústavy sa postarajú vitamíny skupiny B (najmä tiamín a niacín) a vitamín E je cenným antioxidantom, ktorý organizmus chráni pred pôsobením voľných radikálov.
Priberania sa nemusíte obávať
V zlatých zrnách kukurice je zastúpené aj slušné množstvo vlákniny, ktorá podporuje hladké trávenie a vylučovanie, a zároveň je jej konzumácia prevenciou hemoroidov či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Priberania z kukurice sa nemusíte obávať – ak uvarenú pochúťku neposypete soľou, môžete si na nej zgustnúť bez výčitiek svedomia. Vďaka prirodzene vysokému obsahu sacharidov vám dodá dostatok energie bez toho, aby ste jej museli konzumovať veľa.
V kukurici sa nachádzajú fytochemikálie, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a sú prevenciou hypertenzie. Takisto dokážu regulovať tvorbu a vstrebávanie inzulínu v tele – aj preto môžu kukuricu konzumovať i diabetici. Z výskumov tiež vyplýva, že kukuričný olej vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a teda aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, upozorňuje Organicfacts.net.