Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zlatý poklad leta: Na mýty zabudnite, toto ste o kukurici nevedeli!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kukurica patrí k neodmysliteľným plodinám letných mesiacov. Nielenže nám chutí, ale aj dobre zasýti. Vzápätí ale bilancia o jej kladoch končí. Väčšina ľudí totiž kukuricu považuje za nezdravú, kalorickú pochutinu. Je to však naozaj tak?

Ako prví si na modernej odrode kukurice pochutnávali Aztékovia. Z Ameriky sa táto rastlina s chutnými plodmi rozšírila do celého sveta. Veď kto by nepoznal kukuričné lupienky alebo pukance?!

Čítajte viac: Doprajte si oranžový zázrak: Jediný pomaranč denne vedie k úžasnému zdravotnému benefitu!

Kukurica býva prehnane označovaná za kalorickú bombu. Má síce vysoký obsah sacharidov, ale zároveň zasýti tak komplexne, ako máloktorá potravina. Obsahuje tiež bielkoviny a nájdete v nej aj množstvo minerálov a vitamínov. Známe kukuričné karotenoidy luteín a zeaxantín s antioxidačným účinkom podľa vedcov chránia zrak pred poškodením, uvádza Naturalfoodseries.com.

Z minerálov je v kukurici najviac zastúpené železo (2,7 miligramov železa na 100 gramov kukurice), ktoré je prevenciou anémie. Mangán zasa pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi pod kontrolou. O správnu činnosť nervovej sústavy sa postarajú vitamíny skupiny B (najmä tiamín a niacín) a vitamín E je cenným antioxidantom, ktorý organizmus chráni pred pôsobením voľných radikálov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Priberania sa nemusíte obávať

V zlatých zrnách kukurice je zastúpené aj slušné množstvo vlákniny, ktorá podporuje hladké trávenie a vylučovanie, a zároveň je jej konzumácia prevenciou hemoroidov či rakoviny hrubého čreva a konečníka. Priberania z kukurice sa nemusíte obávať – ak uvarenú pochúťku neposypete soľou, môžete si na nej zgustnúť bez výčitiek svedomia. Vďaka prirodzene vysokému obsahu sacharidov vám dodá dostatok energie bez toho, aby ste jej museli konzumovať veľa.

V kukurici sa nachádzajú fytochemikálie, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a sú prevenciou hypertenzie. Takisto dokážu regulovať tvorbu a vstrebávanie inzulínu v tele – aj preto môžu kukuricu konzumovať i diabetici. Z výskumov tiež vyplýva, že kukuričný olej vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín znižuje hladinu cholesterolu v krvi, a teda aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, upozorňuje Organicfacts.net.

Viac o téme: Kukurica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9