Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Reakcia ríbezlí v ľudskom tele nemá obdoby: K týmto zmenám dôjde po ich konzumácii!

(Zdroj: gettyimages.com)

Kým vonku sa mnohí tešia z letného počasia plného slnečných lúčov, v prírode rastie skvost! Červené ríbezle sú jedinečným ovocím, ktoré v sebe ukrýva tajomstvo. Spočíva v zložení unikátnych látok, ktoré s vaším telom dokážu spraviť divy.

Zabezpečia bezchybné trávenie

Je jedno, či práve chudnete alebo si dávate na tanier čokoľvek, na čo máte chuť. Jedna šálka červených ríbezlí obsahuje len 63 kalórií a menej ako 1 g tuku. Aby toho nebolo málo, nachádza sa v nej 5 g vlákniny. Konzumáciou ríbezlí môžete ľahko dosiahnuť dennú dávku vlákniny, pre ženy je to 21 až 25 g a 30 až 38 g pre mužov.

Čítajte tiež: Prečo by mali ženy prehĺtať spermie? Horká biela tekutina ako elixír!

Vláknina je živina, ktorá pomáha regulovať trávenie a funkciu čriev, ako aj liečbu zápchy a iných problémov s trávením. Ak budete získavať dostatok vlákniny v každodennej strave, zachováte si hladiny dobrého cholesterolu, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení. Vláknina neobsahuje žiadne kalórie a zabezpečuje pomalé trávenie, čo znamená, že sa budete cítiť dlhšie plní.

Skvelé pre srdce

Je potrebný na reguláciu krvného tlaku, čo je dôležitý spôsob, ako udržať vaše srdce zdravé. Je tiež nevyhnutný pre sťahovanie svalov a kostí a pomáha pri trávení. Draslík! Šálka ​​červených ríbezlí obsahuje 308 mg odporúčanej dávky draslíka, ktorú by ste mali mať každý deň. Nedostatok môže mať za následok svalové kŕče, slabosť a nepravidelný tep srdca.

Šálka ​​červeného ríbezlí taktiež obsahuje asi 46 mg vitamínu C. Denné odporúčania pre príjem vitamínu C sú 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. Adekvátny príjem vitamínu C chráni imunitu a produkuje kolagén, ktorý udržuje pokožku zdravú a pomáha pri hojení rán. Vitamín C je antioxidant alebo rastlinná zlúčenina, ktorá bojuje proti poškodeniu voľných radikálov. K vystaveniu sa voľným radikálom dochádza v dôsledku toxínov v životnom prostredí, ako je napríklad cigaretový dym alebo priemyselné znečistenie. Môže viesť k vzniku rakoviny a srdcových chorôb.

Horčík je dôležitý pre vaše telo, pretože chráni zdravie vašich kostí, hrá úlohu v srdcovej funkcii a je zapojený do nervov a svalov. Pomáha tiež regulovať hladinu cukru v krvi a krvný tlak. Šálka ​​červených ríbezlí obsahuje 15 mg horčíka.

Čierne sú najúčinnejšie

Ovocie poznáme u nás v troch druhoch, okrem červeného je ešte biele a čierne. Hoci najčastejšiu frekvenciu výskytu majú červené ríbezle, dobre sa držia v našich záhradách aj biele či čierne ríbezle. Biele ríbezle sú známe svojou príjemne sladkastou chuťou, no nemajú na čierne! Tie sú totiž víťazom, čo sa týka obsahu účinných látok. Nájdete v nich vyšší výskyt vitamínu C a rutína. Majú unikátnu silu pri liečbe problémov s močovými cestami. Dokonca sa odporúčajú aj lístky na konzumáciu, z ktorých je dobré uvariť si čaj. Pomáhajú pri obličkových kameňoch, ale tiež sú skvelou doplnkovou liečbou pri onkologických ochoreniach.

Ríbezle je dobré si naordinovať práve vtedy, keď ste náchylnejší na chrípku a infekčné respiračné ochorenia. Odporúčajú sa aj na zvýšenie imunity. Taktiež sú skvelým antioxidantom, pomáhajú pečeni a ochránia pred kolapsom organizmu. Máte kŕčové žily? Aj v tomto prípade vám ríbezle pomôžu a zlepšia priechodnosť žíl!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9