Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nebezpečenstvo konzumácie avokáda: Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť, patríte medzi nich?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je plné vlákniny, obsahuje draslík, vitamín C a tiež zdravé tuky, ktoré pomáhajú znížiť hladiny zlého cholesterolu. Jedno avokádo však v sebe skrýva 300 kalórií. Stačí málo, a viac než výhody, získate z neho to zlé! Stačí jeden krok vedľa a môže sa vám vypomstiť!


Odborník na výživu a lekár - kardiológ odhaľujú nebezpečenstvo avokáda, ak to preženieme s jeho množstvom!

Čítajte tiež: Neboli ste niekoľko dní na VEĽKEJ potrebe? 4 PROBLÉMY, ktoré sa vám telo snaží naznačiť

Zlé pre srdce

O avokáde sa zakaždým hovorí ako o zdravej potravine, na ktorú by sme nemali zabúdať, avšak málokto vie o jeho temnej stránke! Existuje totiž limit, ktorý hovorí o jeho skonzumovanom množstve, ako upozorňuje Tammy Lakatos-Shames, RD. K nemu sa pridáva kardiológ Dr Andrew Freeman, ktorý varuje, že ak zjeme veľké množstvo avokádo, môže si to odniesť naše srdce, ako sa uvádza na dailymail.co.uk!

Avokádo obsahuje zdravé tuky, je plný „dobrého“ HDL cholesterolu, ktorý by sme mali mať, aby sme znížili hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Je zdrojom výživných látok, takže vášmu telu dodá zdraviu prospešné látky.

"Avokádo je lepší tuk než živočíšny. Ale len s mierou," upozorňuje kardiológ Dr. Daily Andrew Freeman.

Mnoho ľudí zvykne mávať avokádo na tanieri takmer každý deň. Je to chutné a krémové jedlo, plné zdravého tuku, čo viac si priať? Avšak, je tu stopka pre určitú skupinu ľudí!

„Pre ľudí s pokročilou srdcovou chorobou existujú dôkazy, že by avokádo nemali vôbec jesť,“ dodáva odborník.

Z hľadiska výživy je problémom vysoký obsah kalórií. V skutočnosti potrebujete iba zlomok z toho, aby ste získali výhody z avokáda.

"Je zdravé, ale je to všetko o kontrole porcií," povedal Tammy Lakatos-Shames, RD.

Nebezpečenstvo konzumácie avokáda: Títo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Avokádo má jednu výhodu. Tuk, v ňom obsiahnutý, pomáha lepšie absorbovať cenné vitamíny zo všetkého ostatného, čo jedávate, najmä vitamíny A, D, E a K. Napríklad máte avokádo a mrkvu. Mrkva má keratín, pričom avokádo pomôže vášmu telu absorbovať ho. Avšak, je veľmi kalorické,“ prízvukuje odborník.

Pozor na množstvo

Jedno avokádo má presne 322 kalórií, 29 gramov tuku a 13 gramov vlákniny. Ak ste v procese chudnutia a chcete zhodiť prebytočné kilogramy, musíte si sledovať denný príjem avokáda. Príkladom je menšia žena, ktorá bude chcieť schudnúť a prijímať denne len 1200 kalórií. Jedno avokádo je približne štvrtina z 1200 kalórií. Hoci nie je konkrétna hranica, koľko avokáda si môžeme denne dopriať, ľudia so srdcovými chorobami by sa jeho konzumácii mali vyhnúť!

Lakatos-Shames odporúča dať si iba jednu pätinu avokáda, čo sa rovná zhruba 28 gramom.

"Pätina avokáda sa síce nezdá dosť, ale stále z neho získate živiny a a taktiež iné výživné látky z iných potravín," vysvetlil.

Avokádo je zradné. Má schopnosť vo vás vyvolať spokojnosť, pochutíte si na ňom, keďže je krémové a výborné. Naozaj však z neho nepotrebujete veľa, aby ste získali výhody. Jedna pätina avokáda vám dodá 50 kalórií, 6 gramov tuku a 3 gramy vlákniny. To bohato stačí.

Viac o téme: ZdravieAvokádoPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9