Známa čokoládová nátierka ako nutné zlo? Prehnaný mýtus, ktorého sa všetci boja!

Zdroj: gettyimages.com
2018-10-14 15:30:00

Už len pri vyslovení názvu známej čokoládovej pomazánky sa mnohým zbiehajú slinky. Stala sa fenoménom medzi maškrtami! Táto obľúbená dobrota môže napáchať veľa škôd kvôli tomu, čo obsahuje. Vôbec to tak nemusí byť!

Každý vie, že je nezdravá. No už málokto vie presne, čo všetko obsahuje a aké zložky ju odsudzujú do skupiny nezdravých jedál. Napriek tomu s ňou mnohí bojujú, keďže jej chuť je lahodná, no na postavu pôsobí negatívne!

Zložky v jednej nádobe

Skutočnosť je však ešte horšia, ako ste si mysleli! Nádoba najznámejšej čokoládovej nátierky, ktorá má 400 g obsahuje viac ako 227 g cukru! Okrem cukru sa v nej nachádza palmový olej, sušené odstredené mlieko, odtučnené kakao a lieskové oriešky.

Čítajte tiež: Výnimočný skvost z letnej záhrady: Nechtík má účinky, ktoré sú balzamom pre pokožku

Jednou z najškodlivejších potravín je rafinovaný cukor, ktorého nátierka obsahuje požehnane! Spôsobuje priberanie na váhe a množstvo iných chorôb a zdravotných problémov. V kombinácii s tukmi sa jej škodlivosť ešte viac prehlbuje! Táto čokoládová pochúťka obsahuje veľa čistého tuku vo forme nasýteného rastlinného oleja. Rafinované rastlinné oleje neprospievajú nášmu zdraviu, ba práve naopak. Dokonca sa v súvislosti s nimi hovorí aj o závažných ochoreniach, ako je rakovina.

Je palmový olej len strašiak?

Vyzerá to tak, že čokoládová nátierka má jedinú uložku, ktorá je najzdravšia zo všetkým - lieskové oriešky. Na druhej strane jej sláva spočíva aj v niečom inom, než len v jej nezameniteľnej chuti, ktorej málokto neodolá! Kvôli palmovému oleju, ktorý taktiež obsahuje, spôsobila spor v minulosti. Ide o zložku, ktorá sa nachádza v stovkách potravín a výrobkov. V roku 2016 sa však musel výrobca čokoládovej nátierky brániť proti požiadvakám Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý upozorňoval na to, že palmový olej je karcinogénny.

Dlhšie obdobie sa hovorilo o plamovom oleji ako o nebezpečnej potravine, ktorá zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Aj týmto sa stala z čokoládovej nátierky priam pohroma pre našu postavu a celkovo ľudské zdravie. V jednej štúdii od EFSA sa písalo, že tento olej uvoľňuje rakovinotvorné látky známe ako glycidyl estery mastných kyselín (GE), keď sa rafinuje pri teplote okolo 200 stupňov. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že tieto látky môžu spôsobovať tumor na myšiach a krysách, preto ich EFSA zaradila medzi potenciálne rizikové látky.

Podľa mnohých odborníkov na výživu však ide o nezmysel. Informácie o rakovinotvornosti palmového oleja nie sú vedecky podložené. Estery vraj nepredstavujú zdravotné riziko a vyskytujú sa bežne v potravinách. Záleží však na tom, z ktorých východiskových zložiek vznikajú.

Vyzerá to tak, že čokoládová nátierka na tom nie je až tak zle, ako si mnohí myslia. Avšak, pre jej vysoký obsah cukru, by sme si ju mali dopriať len raz za cas v menšom množstve.

Čokoládová nátierka môže byť zdravá

Vedeli ste o tom, že si čokoládovú nátierku môžete vychutnať bez výčitiek svedomia? Bez toho, aby ste prijali veľké množstvo cukru? Dá sa to! Treba len poznať tie správne ingrediencie.

Potrebujete:

  • 3 šálky lieskových orechov
  • 1/3 šálky odtučneného kakaa
  • 4 PL medu
  • 2-3 PL kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia a pečte lieskovce 10-12 minút. Potom ich nasypte do mixéra a mixujte na konzistenciu masla. Oleje v orechoch postupne povolia a vytvoria hladkú hmotu. Pridajte kakao, med a vanilkovú esenciu. Postupne prilievajte roztopený kokosový olej. Chutná čokoládová nátierka je na svete! Uskladnite ju do skleneného uzatvárateľného pohára a vychutnávajte si ju, čo vám hrdlo ráči. 

Fotogaléria

2018-10-14 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia